Åklagarsidan vill bevisa att flera personer boende på Gotland har levt på att sälja hasch och marijuana, främst till ungdomar på Gotland.
I går beskrev Susanne Wihlborg varför hon anser att flera av de åtalade ska fällas för grovt narkotikabrott. Sammanlagt elva kilo cannabisprodukter ska ha sålts.
- Det är helt unikt att vi kunnat spåra drogerna ända till sitt ursprung, säger åklagaren.
En 26-årig man pekas ut som den som gjort haft kontakter med personer i Etiopien, där stora partier köpts in. Mannen ska ha smugglat knarket till Sverige, bland annat genom att skicka det med postpaket till Gotland.
Åklagaren bygger stora delar av sin bevisning på förhör med en kurir som mot betalning följt med 26-åringen till Etiopien.
- Man har tagit narkotikan genom tullen på Arlanda och sedan fortsatt till en lägenhet i Stockholm, säger Susanne Wihlborg.
Langarna rånades
Men i Stockholms västra förorter drabbades man av en rad missräkningar.
Man blev rånade på stora delar av narkotikan av andra kriminella och Stockholmspolisen började utreda omständigheterna kring en 25-åring som hittats död av okänd orsak.
- Jag menar att man fört in sju kilo cannabis, men vi har inte tagit det i beslag, säger Susanne Wihlborg.
Polisens fortsatta utredningar ledde dem till Gotland och åklagare beslutade om telefonavlyssning mot ett stort antal personer.
Tre par i Visby
Då upptäckte man en försäljningsorganisation som kretsade kring tre par i Visbytrakten.
- Det här har varit en affärsmässig kontakt, man är inte kompisar. Den enda kontakt man har gäller narkotika, säger åklagaren.
Partierna med hasch och marijuana som köpts in har köpts för 42 000 kronor kilot i Etiopien, men sålts för upp till 125 000 kronor kilot på Gotland.
Lyxig livsstil
En 35-årig man ska ha skött kontakterna med den 26-årige smugglaren, men säger sig inte röka cannabis själv. Hans 34-åriga sambo misstänks också för grovt narkotikabrott, men båda har levt välordnade liv och varit uppskattade på sina arbetsplatser.
- Men de har haft en livsstil som, enligt min mening, varit långt utöver vad de bör haft råd med, säger Susanne Wihlborg.
De har bland annat haft en månadslång utlandssemester där man också köpt en tomt som bebyggts.
Allt ska ha betalats kontant.
Mat till barnen
I distributionsledet på Gotland ska ytterligare två par ha varit delaktiga, det rör sig om män och kvinnor i 20-årsåldern, samtliga med olika former av missbruksproblem.
- Flera affärer har gjorts upp i deras lägenheter. Jag menar att man försörjt sig genom handeln med narkotika, affärer ska göras upp för att betala hyran. I ett fall säger köparen att han betalar för att de ska ha mat på bordet till sina barn.
Gårdagens slutplädering avbröts vid 18-tiden och återupptas i dag.