Regionstyrelsens arbetsutskott ställde sig i går bakom förslaget att Gotland ska ansluta sig till "Nollklotter.nu" och anta de nyformulerade riktlinjerna för att klottret ska minska.
Klottrandet går i vågor. Just nu är det ganska lugnt, men regionen rustar sig för nästa våg genom att jobba på flera olika fronter:
Allt klotter på regionens egna fastigheter ska vara borta inom två arbetsdagar. På vintern kan det sitta kvar längre tid, eftersom det kan vara svårt att klottersanera när det är kallt.
Allt klotter ska dokumenteras och polisanmälas och all personal ska informeras om hur man anmäler.
Alla förvaltningar ska ta upp frågan och göra vad de kan för att motverka klotter. Dessutom ska fritidsgårdarna jobba aktivt med att förebygga klotter.
Satsningen beräknas kosta nästan 100 000 kronor det första året, men det kommer det att vara värt, menar Håkan Jonsson, som arbetar på regionens folkhälsoenhet:
- Man vet att ett litet klotter ofta leder till ett stort klotter och sedan går det vidare till skadegörelse. Det är dyrt att åtgärda och det skapar också en obehagskänsla och en känsla av otrygghet.
Svartmålat direkt
Det före detta fängelset i Visby hamn är en av de fastigheter som har drabbats hårt av klotter. Mot gångvägen på baksidan har det sprayats flera meter upp på väggen. Mikael Lundell äger fängelset och driver vandrarhem i huset.
- De höll på som tusan fram till för något år sedan. Jag gjorde ordning ett av tornen där de hade målat, men redan dagen efter var det svartmålat igen. Men klottrandet har avtagit under de senaste åren och det är skönt, säger Mikael Lundell.
Att klottrandet har minskat kan bero på att vandrarhemmet numera har öppet året om. Kanske har Mikael Lundell också lyckats med sitt försök att få klottrarna att känna sig iakttagna.
- Jag har hängt upp kameror, men det är faktiskt bara attrapper!
Nästa vår tänker Mikael göra i ordning fasaden runt hela fängelset. Han hoppas att det ska leda till att det blir stopp på klottret.
Hundra anmälningar
Sedan årsskiftet finns ett nytt anmälningssystem där man via regionens hemsida kan anmäla allt nytt klotter och lägga in bilder på hur det ser ut. Hittills har ett hundratal anmälningar lagts in i det här systemet. Anmälan går till polisen, som på så sätt snabbt får veta om nya klottrare drar ut på stan. Med hjälp av bilderna får polisen också en möjlighet att ringa in klottrare och binda dem till flera brott om de grips. Via det här anmälningssystemet har Region Gotland, Geab och Gotlandshem, som är tre av de hårdast drabbade fastighetsägarna, också lagt in en funktion där en saneringsfirma kallas in varje gång en anmälan gäller klotter på deras egendom.
Regionens kostnader för klottersanering uppgick förra året till ett par hundra tusen kronor. Geab betalade nästan lika mycket.