Klotter kostar miljonbelopp

Klottret kostar Gotlands kommun och andra fastighetsägare miljonbelopp varje år.För Per Thomsson och Åke Grönlund är det ett levebröd.-Det känns väldigt kluvet, säger de.

På bilens flak finns olika typer av rengöringsmedel, beroende på vad klottrarna använt och hur underlaget ser ut. Åke Grönlund väljer en sort som han tror kan fungera.

På bilens flak finns olika typer av rengöringsmedel, beroende på vad klottrarna använt och hur underlaget ser ut. Åke Grönlund väljer en sort som han tror kan fungera.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2007-11-30 04:00
För visst vore det allra bästa om klottret inte fanns.
Men när det nu gör det så är det en affärsidé så god som någon att tjäna pengar på.
Klotterkonsult Gotland startades år 2000 av Per Thomsson och Göthe Dahlberg. Båda jobbade tidigare vid kommunen som fastighetsskötare, målare och klottersanerare. När Göthe Dahlberg gick i pension vid årsskiftet anställdes Åke Grönlund. Han har tidigare arbetat som kyrkovaktmästare i Bunge pastorat i många år.
-Min uppfattning är att klottret ökar. Det går i perioder, men runt skolavslutning och skolstart är det alltid lite mer, säger Per Thomsson.
Klottret finns överallt. Mest är det i Visby men även övriga tätorter drabbas. När GT följer med Per Thomsson och Åke Grönlund ska de till Länna i Visby där ett hus med bostadsrätter fått den nygjorda fasaden medklottrad.
-Vi dokumenterar allt klotter, och det är oftast vi som gör polisanmälan. Vi försöker ta bort klottret så fort som möjligt. Dels är det lättare att få bort då, dels ger det klottrarnas alster mindre uppmärksamhet.För klotter föder klotter.
På bilens flak finns en tank med 500 liter vatten. Det värms upp och med högtryckstvätten blöter de sedan ned den putsade fasaden. Så är det dags att pröva vilket rengöringsmedel som fungerar bäst.
-Vissa kulörer är svårare att få bort än andra. Sedan beror det på underlaget också. Obehandlat trä, marmor och kalkputs är svårast. Ibland blir det kemiska reaktioner som ger fläckar. Men vi ser ofta direkt vad som är bäst att använda, säger Per Thomsson och går lös med skurborsten.

Samband klotter och bilinbrott
Per Thomsson och Åke Grönlund har lärt sig känna igen vissa signaturer, eller tags som det kallas, som klottrarna ofta lämnar efter sig.
-Det är ju gäng med ungdomar som klottrar och tävlar sins emellan. Därför är det viktigt att klottret hamnar på platser där det syns väl. Det har blivit svårare att få tag på sprayfärg i affärerna, men ofta ger man den som vill komma med i gänget uppgiften att skaffa fram färg. Mycket beställs via internet.
Per Thomsson menar att det finns ett samband mellan klotter och bilinbrott.
-Vi ser att det är mycket fälgfärg som används. Och mycket grövre brottslighet börjar med klotter.
Vad man ska göra för att få bukt med klottrandet har Per Thomsson ingen idé om, eller om det går att göra något.
-Lagliga klotterväggar tror jag absolut inte på, det får nog motsatt effekt. Och att sätta upp övervakningskameror vid skolorna kanske hjälper just där. Men då flyttar man bara problemet någon annanstans.
På Säveområdet, vid Södervärn och Solberga har klottret minskat. Samtidigt har privata fastighetsägare fått större problem med klotter, tycker Per Thomsson och Åke Grönlund.
-Det går att klotterskydda fasader genom att behandla dem med ett miljövänligt vax. Om någon klottrar så går det lätt att ta bort genom att värma fasaden så att vaxet smälter. Fast det fungerar inte på alla underlag, säger Per Thomsson.

Ska bort inom 24 timmar
Klotter och annan skadegörelse kostar Gotlands kommun ungefär en miljon kronor per år.
-Vi hoppas att de övervakningskameror som nu satts upp på skolor ska ha effekt så att vi får ned den kostnaden, säger Roger Möller, chef för fastighetsavdelningen i kommunen.
Gotlands kommun är Klotterkonsults största kund.
-Vårt mål är att klottret ska vara borta inom 24 timmar från att det upptäckts. Blir det kvar blir det mer klotter, säger Roger Möller.
Polisen ser klotter som ett stort problem. Men det är ett brott som sällan klaras upp.
-Det finns ofta väldigt lite att gå på. Vi måste nästan ta klottrarna på bar gärning eller ha vittnesuppgifter för att kunna ta fast någon, säger kriminalinspektör Fredrik Persson.
Några gånger har klottrarna tagits på bar gärning. Är de under 15 år lämnas de över till sociala myndigheter, är de äldre och fälls för brott blir det oftast böter.
-Klottrandet går i perioder. I år har antalet anmälningar inte ökat och jag tror absolut att de övervakningskameror som sätts upp får effekt, säger Fredrik Persson.
2000 fick polisen 220 anmälningar om klotter.
2001 var siffran 110.
2002 anmäldes 227 fall.
2003 var antalet anmälningar 323.
2004 anmäldes 439 fall av klotter.
2005 var det 548 anmälningar.
2006 var siffran 546.
Källa: Brå, brottsförebyggande rådet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om