Klipper bandet till hus 31 på lasarettet

På torsdagen invigdes Visby
lasaretts nya lokaler.
Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande, Åke Svensson (s), klippte bandet till hus 31, där bland annat njurenhet, hjärtmottagning och fotvård kommer att finnas.

Gotland2006-04-28 06:00
I går, torsdag, invigdes lasarettets nya lokaler, av hälso- och sjukvårdsnämndens socialdemokratiska ordförande Åke Svensson, som klippte det blågula bandet, med en förgylld sax.
Bygget, som påbörjades i december 2004, rymmer njurenhet, neuromottagning, hjärtmottagning, pacemakermottagning, dietistmottagning, diabetesmottagning och fotvård och mellan 30 och 40 personer kommer att arbeta i de nya lokalerna.

Bred politisk förankring
Vid invigningen poängterade Åke Svensson att nybygget har en bred politisk förankring.
- Kring detta finns ingen politisk oenighet, enigheten har varit total och därför kunde det lika gärna ha varit någon från oppositionen, som klippte bandet, säger Åke Svensson.
Det var framför allt behovet av en ny och utökad njurvårdsenhet, som ledde fram till beslutet om utbyggnad.
Läkaren Nils Stobaeus var med då dialysbehandling en gång startade på Gotland.
- Det var 1973, som vi öppnade. Vi startade i liten skala, med två patienter, sen har det utvecklats successivt, säger Nils Stobaeus och berättar hur man innan dess fick flyga patienter till Stockholm, för dialysbehandling.
- Det är en fantastisk utveckling inom njurvården, jag har 40 års erfarenhet, säger Nils Stobaeus, som numer är pensionär, men som kommer att arbeta på den nya avdelningen, i två veckor.
På Gotland finns cirka 200 njursjuka, i behov av vård, enligt patientföreningen föreningen för njursjuka.
Ola Lindvall, ordförande i Gotlandssektionen, som har ett femtiotal medlemmar, var under flera år patient på Visby lasaretts dialysavdelning, innan han fick en njure transplanterad.
- Jag har legat på dialys här i fyra år under 90-talet, säger han.
Den nya dialysavdelningen är placerad i ett runt rum, med stora fönster mot havet och i mitten finns en disk, från vilken personalen kommer att utgå.
- När man står här kan man konstatera att personalen får en väldigt fin överblick, vilket bidrar till ökad säkerhet, när för dem som genomgår dialysbehandling, säger Ola Lindvall.

Även utanför Gotland
Han tror att den nya dialysavdelningen, med sitt vackra läge, skulle kunna var intressant även för njursjuka utanför Gotland.
- Njursjuka, som alla andra, vill ut och röra på sig och jag tror att den här verksamheten skulle kunna användas för så kallad gästdialys. Det tror jag också skulle kunna vara kommersiellt intressant för kommunen.
Ola Lindvall anser dock att njurvården på ön, fortfarande har problem att lösa.
- Det är inte bara lokaler och teknik, som är avgörande för en bra vård. Det finns ett stort problem kvar och det är rekryteringen av läkare som kontinuerligt finns här.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om