klimatkött

Maud Norman på Ejmunds gård som är först i landet att använda Svenskt Sigills klimatcertifiering för nötkött.

Gotland2012-05-10 04:00


Hur går det till?

- Det krävs en kartläggning av företagets energianvändning och djuren ska vara friska och ha rätt foder.

Kan du ge exempel?
- Vi har bland annat bytt varmvattenberedare och lärt oss ecodriving för att spara energi. Djuren får mycket grovfoder i stället för spannmål. Soja är inte tillåtet.

Ni odlar ert foder själva?

- Ja, och vi har mycket baljväxter i vallen, som ger oss bättre hushållning med kvävet.

Vad krävs mer?
- Det gäller att se till att djuren är friska och välmående med låg kalvdödlighet. Vi har korsning av olika raser och de blir tåliga. Du kan jämföra med lamm och gotlandsruss som håller rent i hagarna.

Är det dyrt?
- Satsningen kostar lite, men på ett år har vi tjänat tillbaka pengarna. Det ökar värdet på vårt kött.

Märks det på smaken?
- Jag tycker köttet blir bättre ju mer gräs och mindre spannmål de äter. Själva tanken att produktionen är bra för miljön, gör att det smakar bättre.

Finns det fler lantbruksföretag som har klimatmärkt:

- Vi är nog först i världen på nötkött, men det finns på griskött, ärter, mjölk och kryddor bland annat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om