Klartecken till Sundskolan
Närskolan, som vill etablera sig i Eksta, får inget stöd från skolpolitikerna. Men Sundskolan i Fårösund får klartecken — och detta trots att en ny friskola innebär att den kommunala skolan måste läggas ned.
Närskolan, som tidigare gjort ett försök att få igång en friskola i När, vill starta en skola för klasserna F-6 i den gamla skolan i Eksta. Men skolpolitikerna avstyrker Närskolans ansökan till Skolinspektionen. Motiveringen är att en nyetablering i Eksta skulle äventyra den kommunala skolans organisation. Högbyskolan och Klinteskolan antas bli de skolor som skulle "tappa" elever till en ny friskola.
Men samtidigt som Närskolan får nej ger barn- och utbildningsnämnden sitt klartecken till den planerade Sundskolan i Fårösund, som skissas upp som en betydligt större skola. Här skulle det finnas plats för alla de barn som går i klasserna F-9 på den kommunala skolan i samhället i dag.
Klartecknet kommer trots att barn- och utbildningsförvaltningens tjänstemän slår fast att en nyetablering kan betyda att hela den kommunala Fårösundsskolan måste läggas ned.
Varför fattar bun så olika beslut?
- Det handlar ju om en politisk bedömning, förklarar bun-ordföranden Lena Celion (M) och fortsätter:
- Södra Gotland har redan genomgått stora förändringar. Den nya organisationen behöver sätta sig. I det här området finns det också flera friskolor.
Lena Celion anser att Sundskolan skulle kunna ersätta den kommunala skolan i Fårösund. För ersättning är vad det handlar om. Redan i dag befinner sig Fårösundskolan på gränsen för vad som kan betecknas som en "bärkraftig enhet". Om Sundskolan startar finns det inte tillräckligt underlag för att driva en kommunal skola.
- Det finns utrymme för en skola i Fårösund och det spelar ingen roll om den drivs i kommunal eller privat regi, säger Lena Celion.
Om Fårösundskolan läggs ned kommer de elever som vill gå i kommunala skolor att tvingas pendla till Lärbro eller Slite. Lena Celion ser dock inte detta som något bekymmer:
- På norra Gotland värnar man om samhället Fårösund. Jag tror att bygden kommer att sluta upp runt den nya skolan.
Hälsa och mattematik
Det är Gotlands Idrottscenter, med ägarna Marcus Larsson, William Ringbom, Henrik Ringbom och Lennart Karlsson, som står bakom den tänkta Sundskolan. Deras tanke är att skapa en friskola med inriktning på hälsa och matematik. Skolan skulle kunna inrymmas i den nuvarande Fårösundskolan, eller i anslutning till idrottscentret på gamla KA3-området.
Men även om Sundskolan får Skolinspektionens tillstånd, så är det inte säkert att den kommer att starta:
- Vår tanke är att om kommunen väljer att ha kvar skolan i Fårösund så kommer vi inte att starta, men lägger kommunen ned, så finns vi där, förklarar Marcus Larsson.
Han är medveten om att en ansökan om en friskola kan driva på kommunens planer på nedläggning i Fårösund, men han är beredd att ta den risken:
- Det är klart att vår ansökan kan få konsekvenser, men det får vi i så fall ta. Det viktiga är att det finns en skola kvar i Fårösund. Det är oerhört viktigt för samhället och utvecklingen på norra Gotland.
Marcus Larsson är själv anställd som lärare på Fårösundskolan. Han upplever det som att kollegerna på skolan är positiva till friskoleplanerna.
- Det kan naturligtvis finnas de som är negativa, men de kolleger som har kommenteras det här har bara varit positiva, säger Marcus Larsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!