Klartecken för provbrytningar
Nordkalk har nu fått klartecken att omedelbart starta provbrytningen i två täkter i Bunge.Miljööverdomstolen ändrar bara den del i Miljödomstolens dom som gäller begränsningar av verksamheten under fåglarnas häckningsperiod och utökar denna tid att gälla från mars till augusti.
Alla parter begärde också att prövningen skulle omfatta hela den planerade permanenta täktverksamheten som Nordkalk vill starta i Bunge, men det ansåg Miljööverdomstolen inte att det fanns belägg för. Domstolen tillstyrkte däremot Nordkalks ansökan om verkställighetsförordnande vilket innebär att de kan starta provbrytningen omedelbart och behöver inte vänta på att beslutet eventuellt kommer att överklagas.
Ger sig inte
- Jag kan inte tänka mig något annat än att vi kommer att överklaga, säger Anncatrin Hjernquist, ombud för Svenska Naturskyddsföreningen som hoppas att även de andra parterna för detsamma.
Beslut om överklagande tas av riksföreningen men med stor sannolikhet kommer detta ärende att drivas så långt det går för att få det prövat i alla instanser.
- Det katastrofala i det här är att de får börja bryta direkt och att de är så okänsliga att de har valt att börja mitt i det värdefulla området. Trots att man är skyldig att redovisa alternativa platser har detta inte gjorts, säger en besviken Anncatrin Hjernquist.
Hon ifrågasätter också att tillståndet beviljas samtidigt som det pågår en utredning om markanvändningen av norra Gotland, en översyn som görs av Naturvårdsverket, Sveriges geologiska undersökningar (SGU), länsstyrelse och kommun på Gotland.
- Dessa myndigheter kör domstolen över totalt, jag begriper det inte.
Vid Nordkalk är man däremot nöjd med Miljööverdomstolens beslut och hoppas att redan i nästa vecka kunna påbörja arbetet. Nederlaget med det utsträcka villkoret för förbudet under fåglarnas häckningstid, vägs upp av verkställighetsbeslutet att de inte behöver invänta överklagandeprocessen.
"Begränsade skador"
Miljööverdomstolen konstaterar i sina domskäl att det sökta företaget är begränsat i tid och rum och att verksamheten inte bedöms påverka de närbelägna Natura 2000-områdena eller andra skyddsvärda områden i närheten.
"Enstaka exemplar av skyddsvärda växter inom exploateringsrområdet kommer dock att gå förlorade" står det i domen men domstolen påpekar att dessa begränsade skador på naturmiljön inte hotar livsbetingelserna för någon djur- eller växtart.
"Vid en sammantagen bedömning finner Miljööverdomstolen att den ansökta täktverksamheten med lämpliga villkor kan bedrivas utan oacceptabla störningar för omgivningen och med begränsad påverkan på miljön. Tillstånd till den sökta verksamheten i sin helhet skall därmed lämnas".
Domstolen anser alltså att verksamheten inte är oförenlig med det riksintresse som gäller för naturvården i området, som även har riksintresse för landets materialförsörjning. Det vill säga att både naturen och kalkbrytningen är skyddsvärda men eftersom ingen påtaglig skada kan förutspås behöver dess intressen inte vägas mot varandra.
Nordkalk räknar med att hela arbetsföretaget, inklusive förberedelsearbeten, bör klaras inom fyra månader. Villkoret att inte bedriva täktverksamhet under mars-augusti gäller inte uttransporter av massor och om det "skulle uppkomma omständigheter" har länsstyrelsen möjlighet att medge avsteg från villkoret om man anser det motiverat.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!