Själva evenemanget Primörpremiären har funnits på Gotland i närmare 15 år. Till en början i liten skala och med namnet Sparrisfestivalen, men sedan 2008 kallar man det kort och gott Primörpremiär. Sedan förra året står evenemanget på egna ben och anordnas av bland andra Visby Centrum, Kulinariska Gotland och Gotlands krögarföreningen med sponsorhjälp från exempelvis Lilla Bjers, Wisby Ost och Hushållningssällskapet. Årets Primörpremiär går av stapeln den 22-24 maj, och tanken är att det ska finnas något att uppleva på hela Gotland.
– Det kommer att vara allt från öppna gårdar och primörmenyer på restaurangerna till primörmarknad i innerstan. Tanken är att hela ön ska leva och blomstra den här helgen, och vi vill att alla gotlänningar och turister ska ge sig ut på landsbygden och åka runt. Det ska finnas något överallt, både på landsbygden och i stan, säger Josefine Eriksson, Visby Centrum.
Hon berättar att intresset för Primörpremiären är stort, inte bara på Gotland.
– Det ringde folk från hela Sverige redan i höstas med frågor om den här helgen. Jag tror att Primörpremiären har stor potential att bli en ännu större anledning för turister att resa hit. Redan nu är det många som kommer hit för det här, men det finns alltid möjlighet att göra saker bättre.
Göran Hoas från Lilla Bjers säger att han tycker det borde vara en självklarhet för öns gårdar att vara med under evenemanget.
– Det ger ringar på vattnet. Man tjänar kanske inte så mycket pengar just där och då, men det är lönsamt för framtiden att få synas på det här sättet. Primörpremiären har blivit ett varumärke som vi måste värna om, säger han.
Förutom öppna gårdar och primörmarknad kommer den årliga primörmiddagen att hållas på Tott Hotell på lördagskvällen.