Katastrofgrupp tillsatt för att hjälpa hemvändande turister
Många samlades på måndagskvällen i domkyrkan i Visby.Det var människor med anhöriga eller vänner i det katastrofdrabbade Asien.Människor som känner stor oro eller djup förtvivlan över nedslående besked som redan nått dem.
Det rör sig alltså om mycket erfaret folk, framhöll Lennart Koskinen
Han berättade om hur arbetet bedrivs för att hitta saknade personer, pricka av människor som tas om hand sjukhusen. Eller som gått samman och slagit läger i högre regioner för att slippa verkningarna av eventuella efterskalv.
Framför allt kunde han berätta om situationen i Phuket-området. Där saknas fortfarande 2000 personer.
Arbetet har främst varit inriktat på att gå runt på sjukhusen och registrera omhändertagna. Men även döda.
På sjukhusen finns idag 150 personer. De uppges befinna sig utom livsfara.
Att 2000 personer fortfarande saknas kan låta väldigt mycket, menade han. Men man måste betänka att kommunikationerna är mycket dåliga. Mobiltelefonerna har slutat att fungera. Batterierna är slut.
Det kanske dessutom finns en oro som driver folk bort från lägre områden närmast havet.
Att så många fortfarande saknas måste inte betyda att lika många är döda.
? Hittills har sju personer bekräftats vara omkomna.
?Vi måste ha hopp, sade Lennart Koskinen, som är övertygad om att den höga siffran över saknade kommer att minska successivt de närmaste dagarna.
Ett stort problem är annars bristen på vatten. Det är mycket varmt i området just nu. Många av de saknade är mycket unga unga människor.
Lennart Koskinen berättade också om den katastrofgrupp som skall börja verka i och med att folk börjar återvända hem från Thailand.
Det det är mycket viktigt att de får kontakt med någon människa och ges möjlighet att tala om sina upplevelser eller sin ångest, framhöll Lennart Koskinen. Helst av allt ska den hjälpen ges på professionell nivå.
På måndagen var företrädare för länsstyrelsen, kommunen, sjukvården, kyrkan psykiatrin m.m. samlade för att diskutera upplägget för sina insatser. Enligt Lennart Koskinen finns det en god beredskap.
Avsikten är att man skall försöka att komma i kontakt med alla som varit i de katastrofdrabbade områdena i Asien och erbjuda dem råd eller stöd.
I ett särskilt flygblad till de berörda presenteras olika möjligheter till hjälp.
?Vår erfarenhet är att den som upplevt en katastrof, först ett antal dagar efteråt, kan drabbas av sorg, tomhet, sömnlöshet, skuld eller andra starka känslor.
?Då kan det var bra att veta att det finns professionell hjälp att få.
?Ingen skall lämnas ensam. I synnerhet gäller det dem som kanske förlorat hela eller delar av sin familj.
I anslutning till sammankomsen fanns det också möjlighet att ställa frågor om situationen i de olycksdrabbade områdena.
Vad händer med de kroppar som påträffas, var en av de frågor som ställdes.
Biskopen tvingades berätta att möjigheterna att få hem döda för begravning är mycket små så som situationen är idag med alla resurser ansträngda till det yttersta.
Möjligheten att bevara kropparna är mycket liten i brist på kylhus i området. Därför är önskemålet från myndigheternas sida i Thailand att få bränna kropparna för att förhindra epidemier.
Möjligheterna att identifiera kroppar som legat i havet anses vara ytterst små.
Det är viktigt att ha minnesstunder även om det inte finns någon kropp, sade Lennart Koskinen.
Vi behöver ett avskedstagande på något sätt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!