Kasta skräp för en femma

Att låta turisterna betala en femma för att få slänga sina sopor kan låta som en omöjlig idé.
Men i sommar provas sy­stemet och enligt mannen bakom uppfinningen fungerar det förträffligt.
- Människor ringer och tackar mig, säger Lars-Olof Andersson.

Gotland2005-07-29 06:00
För några år sedan tog han över driften av Björkhaga camping. Då blev han på allvar varse problemet med soporna. Turister och sommarboende hade oftast inte någonstans att slänga sina soppåsar. Därför hamnade de på marken nedanför överfulla papperskorgar eller i naturen.
Han funderade ett tag och kom sedan på en lösning. Det blev ett plåtskåp där man stoppar i en femkrona. Då kan man öppna en lucka och lägga ned sina sopor. Pengarna används för att finansiera tömningen.

Nöjda kunder
När skåpet är fullt aktiveras en GPS-modul som fungerar med hjälp av solceller och ett batteri som laddas av solen och som skickar ett sms till den som ansvarar för soptömningen. Ett smidesföretag på Gotland tillverkade de fyra första skåpen som provas i sommar.
- Ett har jag sålt till Fårö. Det står vid Sudersand. Övriga tre står vid Björkhaga, Högklint och på Norderstrands camping. De två sistnämnda lånas ut till Gotlands kommun för att pröva hur det fungerar. Och det tickar på. Kunderna är nöjda och glada och det ringer folk och tackar för att de äntligen på ett lagligt sätt kan bli av med sina sopor, säger Lars-Olof Andersson.
En person har också hört av sig och erbjudit sig att bli återförsäljare på fastlandet eftersom han tycker att idén är så bra. I vinter kommer de skåp som står på Högklint och vid Norderstrand att hyras ut till Åre.

Kontakt med Åland
- I höst ska jag jobba vidare med att utveckla systemet. Vi kommer att borra upp ett mindre hål där människor kan slänga snusdosor och annat mindre skräp.
Lars-Olof Andersson ser en stor potential för sopskåpen och hoppas att de i framtiden ska kunna generera fler jobb på Gotland. Marknaden begränsas inte enbart till Gotland eller Sverige. Våra nordiska grannländer hoppas han också på och kontakter med Åland har han redan. På sikt hoppas Lars-Olof Andersson också att man ska kunna betala sin femkrona via mobilen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om