Kärleksdag på Romaskolan

Det handlade om vänskap och respekt när elevrådet och kamratstödjarna Änglarna på Romaskolan i går ordnade en kärleksdag på skolan. Syftet var att lära känna varandra bättre, framför allt dem som går i andra årskurser eller tillhör andra arbetslag än man själv gör.
- Många sjuor är lite rädd för oss i nian. De smyger nästan utmed väggarna när vi kommer, säger Sandra Andersson, ordförande i elevrådet. Och så ska det inte behöva vara.

Gotland2006-02-23 06:00
Att det kallades kärleksdag beror egentligen på att det var tänkt att dagen skulle vara den 14 februari, på alla hjärtans dag. Men planeringen hann inte bli klar så det fick bli i går i stället.
Det var alltså inte en dag om sex och samlevnad utan kärlekstemat stod mer för kamratskap, att lära känna fler lite bättre. För den man är kompis med är det svårare att vara dum emot.
- Det är lugnt här på skolan, mycket bättre än för ett år sedan. Det förekommer ingen mobbning eller rasism. I alla fall inte vad vi i elevrådet kan se. Men vi vill att stämningen ska bli ännu bättre, säger Sandra Andersson, som också är en ängel - de kamratstödjare som finns i varje klass på högstadiet.

Delaktighet
Det är alltså eleverna själva som tagit initiativet och som gjort det mesta av planeringen inför kärleksdagen. En del av skolans personal har helhjärtat stödja ungdomarna i det arbetet. För förutom vänskap finns det andra saker som bidrar till bättre stämning, nämligen delaktighet.
- Därför finns det en medveten tanke bakom att stötta elevernas idéer, säger Ingrid Huss van Tour, en av de lärare som engagerat sig i arbetet med kärleksdagen. Romaskolan hamnar alltid på låg poäng när det gäller medbestämmande i den enkät som varje år görs bland åttorna. Det vill vi ändra på.

Rosa t-shirt
Elevrådet och änglarna, som alla i går var klädda i rosa t-shirtar, började med att bilda tolv nya grupper av de tolv klasser som finns på högstadiet. Varje grupp innehöll elever från vart och ett av de tre arbetslagen och i alla fanns såväl sjuor och åttor som nior.
Varje grupp hade sedan olika aktiviteter under dagen. Lekar, dans, bild samt noveller och dikt stod på programmet. De rosaklädda ungdomarna hjälptes sedan åt att se till att ingen hamnade utanför och att alla behandlade varandra på ett schyst sätt.

Sällskapsdans
I gymnastiksalen höll idrottsläraren Johan Lindholm på alla lära eleverna sällskapsdans av äldre modell. På två led stod de mitt emot varandra för att sedan ta steg mot varandra, buga eller niga, svänga runt med varandra och sedan stega tillbaka och hamna på sin linje igen. Om de lärde sig dansen eller inte spelade egentligen inte så stor roll. De viktiga var ändå att göra något annorlunda tillsammans. Och att ha roligt. Och av skrattsalvorna och fnissen att döma hade ungdomarna riktigt kul.
Fast alla ville inte vara med. På en bänk i salen satt några elever och nöjde sig med att titta på.
- Jag har inget intresse för dans. Det skulle kännas lite skämmigt, förklarar Fredrik Olofsson i sjuan när vi frågar varför han inte är med.
Lite roligare var passet innan, tycker han. Då handlade det om att skriva, att komma på raggningsrepliker.
- Den här dagen ska göra att vi får bättre koll på vad folk heter och vilka de är, berättar Linus Hellgren, en av änglarna i nian. Alla ska få skriva ned vad de tyckte om kärleksdagen och sedan lämna in det till elevrådet.
Hur ska de då få dem som går i sjuan att inte vara rädd för niorna?
- Det är ju upp till oss att visa att vi inte är farliga eller stöddiga, svarar Lina Nilsson. Ibland kan det räcka med att ge dem ett leende.

Värdegrundspolicy
Romaskolan - stängd för bråk, öppen för gemenskap står det på den värdegrundspolicy som tagits fram i samarbete med eleverna. Fast värdegrund är ett svårt ord så därför gjordes en enkät bland elever, föräldrar och skolpersonal med frågor om vad som är viktigast i skolan.
- Svaret var entydigt i samtliga tre grupper, säger Ingrid Huss van Tour. Lugn och ro i klassrummet, alltså studiero.
Nu sitter policydokumentet inramat på väggen i skolans bokcafé, men en hjärtformad logotyp där en svart och en vit hand ligger på varandra. Den togs fram genom en tävling i samarbete med bildläraren Mia Jägerhjelm. En elev i sjuan gjorde det vinnande förslaget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om