Det avverkade området är ett hektar stort. Delar av det bestod av gammal barrskog med så höga naturvärden att det klassades som nyckelbiotop.
Det var med hjälp av satellitbilder som avverkningen upptäcktes. En besiktning på marken i mars bekräftade vad satelliten upptäckt från rymden.
- Bilderna har blivit ett bra hjälpmedel. Vi kan jämföra bilder med ett års intervall för att se hur skogsbeståndet ändras, säger Skogsstyrelsens distriktschef Jonas Löfstedt.
Förra veckan polisanmälde myndigheten avverkningen. Polisen har nu att utreda om markägaren brutit mot skogsvårdslagen. Förra hösten polisanmäldes tre liknande fall, även då med ledning av satellitbilder. Den anmälan som nu gjorts är den första i år.
Kan ge fängelse
För att avverka skog krävs tillstånd. När en skogsägare vill avverka sin skog ska detta anmälas till Skogsstyrelsen. Skogsstyrelsen ska då kunna ge synpunkter på hur skogen ska avverkas och hur ny skog ska anläggas.
- Hör vi inte av oss och har synpunkter inom sex veckor är det okej att börja, förklarar Jonas Löfstedt och tillägger:
- I det här fallet är det osäkert om markägaren hade fått tillstånd eftersom det rörde sig om en nyckelbiotop.
Skogsvårdslagen är den samling av föreskrifter och råd som reglerar verksamheten i skogen och i paragraf 30 tas hänsynen till natur- och kulturmiljön upp. Där står det att skador intill hänsynskrävande biotoper skall undvikas eller begränsas vid alla typer av skogsbruksåtgärder.
Brott mot skogsvårdslagen kan ge fängelse upp till två år.
- Fängelsestraff har jag inte hört talas om. Det normala är att det blir böter, säger Jonas Löfstedt.
Skogsstyrelsens inventering av skog och avverkningar visar att cirka 25 procent av alla avverkningar i Sverige bryter mot skogsvårdslagen när det gäller naturhänsyn.