Kaotiskt vid Blå lagunen i somras

- Det blev kaotiskt under 4-5 dagar i juli, berättar Sofia Scholler, miljökommunikatör och projektledare på länsstyrelsen.

Foto: Emelie Svedjer

Gotland2011-09-02 04:00

Tidvis var det mellan 350 och 400 bilar som slogs om de 150 parkeringsplatserna som finns i området.

Sofia Scholler leder ett projekt tillsammans med Regionen, Almi företagspartner och högskolan som under två år ska utveckla natur- och kulturturism i skyddade områden. Bäste-träsks naturreservat är ett av områdena och där ligger Blå lagunen.

- Inför den här sommaren hade vi ordnat parkeringen och satt upp skyltar om parkeringsförbud, men folk har parkerat längs genomfartsleden förbi Ar ändå.

Parkeringen ligger inne på området och alla hittar inte dit.

- Det har inte fungerat alls och vi har ingen parkeringsvakt, säger hon.

Inför nästa sommar ska länsstyrelsen försöka göra något åt trafiksituationen.

- Kanske vi ska ta betalt för parkeringen. Vi funderar på ett samarbete med en idrottsförening, säger hon och berättar att länsstyrelsen och de andra i projektet ska besluta i höst om vad som ska göras nästa sommar.


Mer tillgängligt
Länsstyrelsen vill göra reservaten mera tillgängliga. Ett sätt är att ordna parkeringar som man gjort vid Blå lagunen. Där har en tjej också sålt glass under sommaren.

- Vi har en man från socknen som får betalt för att städa och hålla rent vid Blå lagunen. Både sopstationen och toaletterna har fungerat bra.

Länsstyrelsen vill också bjuda in företagare till området.

- Om vi får någon som driver verksamhet där, kan företaget hjälpa oss att sköta området samtidigt, säger Sofia Scholler.

Bästeträsk bildades för tio år sedan.

- Ingen kunde gissa att Blå lagunen skulle bli så populärt. Vi måste lösa parkeringsproblemen på något sätt, säger Sofia Scholler.

Länsstyrelsen har 115 reservat på Gotland. Två anställda sköter kontrollen av dessa.

Naturreservatet Bästeträsk är ett av Gotlands största naturreservat med öns största sjö Bästeträsk på 665 hektar samt drygt 800 hektar med skog, myrar, alvarmarker och klapperstensstränder.

Av fisk förekommer gädda, sik, mört, sarv, sutare, stensimpa och abborre. Kräftor planterades in på 1920-talet och finns i dag rikligt i sjön.

Omgivningarna kring Ar präglas i hög grad av den kalkindustri som tidigare har funnits här. Påtagliga spår av kalkbrytningen utgör bland annat två numera vattenfyllda stenbrott. Det nordvästra brottet är sommartid en populär badplats som fått namnet "Blå lagunen".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om