?Kaotisk verksamhet vid Attendo Care?
Anställda på äldreboendet Pjäsen i Visby riktar åter skarp kritik mot vårdföretaget Attendo Care.
På 18 punkter beskriver en av nattsköterskorna de brister som funnits i verksamheten under senare tid. Vid ett tillfälle arbetade endast tre personal för 100 boende.
Men kritiken gäller också att man under det gångna halvåret har bytt verksamhetsledare vid flera tillfällen.
- Någon arbetsterapeut och sjukgymnast finns inte idag, eftersom dessa har sagt upp sig, kan man läsa i skrivelsen från de anställda.
Hyrsköterskor
På samma sätt saknas sjuksköterskor i den omfattning som verksamheten kräver. Man löser det genom att ta in hyrsköterskor både dag och natt.
- Baspersonal, undersköterskor och vårdbiträden flyr denna arbetsplats och ingen verkar ta det på fullt allvar eller förstå anledningen till att så många slutar, framgår det.
De anställda anser att den ledning som finns helt saknar det ledarskap som man kan förvänta sig. Ingen tar ansvar för grundläggande hantering vad gäller beslutsprocesser, roller, personlig anpassning, kommunikation, konflikthantering och mycket mera. Information och organisation är ett minne blott, liksom kvalitetssäkring och uppföljning av vårdinsatser, kan man läsa.
- Här arbetar man enligt löpande-band-principen, skriver de anställda. Personalen är ofta uppgiven, trött och stressad eftersom man ständigt arbetar underbemannat och ständigt tillsammans med ny personal.
Bland de 18 konkreta punkter som tas upp nämns bland annat att schemaändringar för nattpersonalen har skett fyra gånger på ett halvår. Bemanningen har minskar från fem till fyra per natt. Av totalt elva ordinarie nattpersonal tjänstgör nu fyra. resten är vikarier eller inhyrd personal.
Luckor i schemat
Det sker ständiga ?missar? på grund av att luckor i schemat hela tiden uppstår. Någon arbetsplatsträff har man inte haft sedan i oktober.
Vårdplanering har ännu inte skett till fullo. I början av januari fanns det vårdplaner för bara 20 personer av 50. Någon social dokumentation sker inte på grund av tidsbrist. Verksamheten kräver daglig social dokumentation hos varje boende.
Man vet inte från dag till dag vem man skall jobba med och om det över huvud taget kommer någon. En av sköterskorna klargör att hon själv fått stanna kvar på arbetet efter sitt nattpass då ingen dagpersonal infunnit sig.
Det har funnits tillfällen då en personal själv haft ansvar för 30 boende. Några bedömda insatser som underlag till arbetet med de boende finns inte, utan var och en anställd får själv göra en bedömning utan att veta om den boende får rätt insatser.
De anställdas psykiska och fysiska välbefinnande har fått sig en törn, anser man. Ingen upplever sig bli sedd eller hörd.
- Man arbetar på som en maskin tills man får nog eller tills kroppen säger ifrån, skriver man. Cheferna sitter fortfarande på sina stolar och fortsätter skylla på varandra och åtgärdar med kortsiktiga lösningar.
Till brevet, som ställs till verksamhetsledningen, samt till flera myndigheter, har fogats ett flertal nattrapporter och ytterligare brev från anställda, som understryker allvaret i bristerna som råder på Pjäsens äldreboende i Visby. De anställda kräver nu att bristerna snarast åtgärdas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!