Kanten skar sönder däcken
Madelaine Ruthström tvingades väja över kantstenen för att undvika en frontalkrock.Det gjorde att två däck trasades sönder.Kommunen hävdar dock att betongkanten på Lummelundsväg i Visby är bra.- Den är inte högre än en trottoarkant, säger Bertil Klintbom.
Foto:
I torsdags mötte hon plötsligt två bilar varvid den ena gick ut för att köra om den andra.
- Jag bara tänkte att det här kan inte gå nu krockar vi, säger Madelaine Ruthström. Det var ren instinkt att väja till höger, alternativet var ju faktiskt en frontalkrock.
Rullade på fälgen
Men det var inte helt enkelt att komma av vägbanan. Framdäcket skars sönder och bakdäcket slirade mot kanten tills också det sprack.
- Jag fick sen rulla sakta fram på fälgen tills jag kom fram till avfarten mot gamla speedwaybanan. Där kunde jag rulla in och ringa efter hjälp, säger Madelaine. Jag bara undrar så här i efterhand vad som hade hänt om jag hade kört motorcykel.
En annan sak som hon undrar över är vem som ska betala däcken.
- Försäkringsbolagen ersätter inte skador på däck, säger Madelaine Ruthström. Kanske jag kan skicka räkningen till kommunen? Det kostade mig 3 000 kronor.
Nämndbeslut
Nu slutade denna incident lyckligt. Ingen skadades och Madelaine kom undan med blotta förskräckelsen.
Men hon får inget medhåll varken från tekniska förvaltningen eller från polisen.
- Det finns ett beslut i nämnden om att sänka hastigheten till 60 kilometer i timmen mot nuvarande 70, säger Ann-Sofi Lindskog, chef på gatu- och markavdelningen på tekniska förvaltningen. Vi har mätt vägar på andra håll på Gotland och den här vägen är inte smalare än på andra ställen.
Bättre än ingenting
Ann-Sofi Lindskog nämner väg 147 mellan Slite och Visby som är 6,3 meter bred, i Fole, med sidovägrenar på 25-30 centimeter. Där är hastigheten 70 kilometer i timmen. Vägen på Lummelundsväg är 6,8 meter bred.
- Det handlar om att anpassa hastigheten och inte göra onödiga omkörningar, säger Ann-Sofi Lindskog.
Bertil Klintbom, teknisk direktör på tekniska förvaltningen, menar att Lummelundsväg har samma egenskaper som vägarna inne i stan.
- Tidigare räknades vägen som en infart till staden men nu är man redan i stan när man är vid flyget, säger Bertil Klintbom. Vi har sänkt hastigheten och kanten är inte värre än en trottoarkant i stan.
Roger Nyd, ansvarig trafikpolis, tycker att cykelbanan i alla fall är bättre än ingenting.
- Alternativet hade varit att bygga en helt ny väg och det kostar mycket pengar. En dubbelriktad cykelbana hade blivit alldeles för dyrt och det handlar ju alltid om att anpassa hastigheten till rådande förhållanden. Jag tror att det mest är känslan man får när vägen smalnar av.
Trafikverket, före detta Vägverket, kommer att fortsätta bygget av cykelbanan norr om avfarten till flyget.
Där blir det också cykelbanor på båda sidor om vägen men vad Roger Nyd har förstått så blir det bara dubbelstreck in mot cykelbanan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!