Kanonvinter för skidåkarna på ön

Snart är det slut på gröna vintrar vid Vok-stugan och Svaidestugan. Snökanoner är på väg att köpas in, och förhoppningsvis kan man åka skidor på konstsnö redan i vinter.

Gotland2009-09-23 04:00
Att få ställa undan rullskidorna och åka på konstsnö är en gammal dröm för klubbarna Visborgs OK och Svaide-Roma SOK. Nu ser det ut som om den kan gå i uppfyllelse. Klubbarna har fått pengar från Riksidrottsförbundets satsning Idrottslyftet, Gotlands kommun ger bidrag och även EU:s glesbygdsfond Leader.
Sammanlagt går satsningen - som nu är ett projekt i kommunens regi - på 2,5 miljoner kronor.
För närvarande håller Gotlands kommun på att upphandla snökanoner. Anbuden ska vara inne nästa vecka. Tanken är att lägga ett rörledningssystem vid de båda stugornas elljusspår, och sedan ha mobila snökanoner, pumpar och kompressorer.
- Om upphandlingen går bra utan förseningar så har vi förhoppningsvis de första delarna på plats i december.
- Då räknar jag med att vi kan ha konstsnö på en del av Vok-stugans elljusspår i vinter, säger Mattias Vejlens vid Visborgs OK.

6 250 kubikmeter
Att göra snö kräver tillgång till vatten. En kubikmeter vatten blir två kubikmeter snö. Enligt klubbarnas uträkning krävs 6 250 kubikmeter snö för att få snö längs hela Vok-stugans 2,5 kilometer långa elljusspår. Men vatten finns. Vid båda stugorna finns bäckar och dammar med tillräcklig kapacitet.
Tidigare har det varit svårt att planera den gotländska skidsäsongen. Beroende på snötillgången har tävlingar flyttats eller ställts in.
Konstsnö har den fördelen att när den väl är på plats så tål den både regn och plusgrader bättre än vanlig snö.
- Jag tror att vi ska kunna planera och genomföra kommande tävlingssäsonger mycket bättre, säger Mattias Vejlens.
I väntan på snön startar Visborgs OK sin ungdomsverksamhet på rullskidor om en månad. 40- 50 barn brukar delta i klubbens skidaktiviteter.
Snökanonen uppfanns och patenterades 1950 av Art Hunt, Dave Richey och Wayne Pierce. Luft innehållande vatten i mycket finfördelad form blåses med en fläkt eller kompressor ut i fryskall luft, varvid vattendropparna övergår i snö. Konstsnö har en hårdare konsistens, vilket innebär fördelen att den smälter betydligt långsammare. (Wikipedia)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om