Kända golfbanan – vattenhål och vattenhot

På den rikskända och mångfaldigt prisade golfbanan Kronholmen gör sig havets föränderlighet redan påmind. Och värre lär det bli i framtiden.

Petter Lindblad vid den utslagsplats som redan eroderat sönder flera gånger.

Petter Lindblad vid den utslagsplats som redan eroderat sönder flera gånger.

Foto: Simon Bendelin

Gotland2019-10-19 06:30

TEMA HAVSNIVÅER

Visby GK:s golfbana har vunnit flera priser, rankas som landets näst bästa golfbana och uppmärksammas även internationellt. Detta renommé leder till en strid ström av besökare och tävlingar. Enligt egna uppskattningar bidrar banan till 10 000 gästnätter årligen.

Dessutom gillar många gotlänningar att ta sig en runda där då och då.

En av banans storheter är naturligtvis närheten till havet. Men samma vatten utgör ett problem – och hotbilden kommer att förvärras i framtiden. Enligt SMHI:s scenarier för havsnivåhöjning är det främst södra delarna av banan som påverkas – men lägger vi dessutom på MSB:s modell för vad som kan hända vid översvämningar, ja då kan stora delar av Kronholmen bli rejält blöta.

När vi visar översvämningskartan för klubbens vd, Petter Lindblad, är hans reaktion lite oväntad.

– Jag är historieintresserad, så jag blir lite fascinerad av den här bilden. Så där har nämligen Kronholmen sett ut tidigare i historien. Men det är klart det är skrämmande också, om det där blir verklighet är det inte mycket golfbana kvar, säger han.

Och visst har de aktiva på Kronholmen redan märkt av sin utsatta position. Framförallt är det kusterosion på sydsidan som ibland har blivit problematisk.

– Så fort det har varit en storm så går jag till en viss utslagsplats i södra delen, för att kolla att den finns kvar. Den har nämligen raserats flera gånger tidigare. Det blir stora hål i den helt enkelt, där havet dragit undan underlaget, berättar Petter Lindblad.

Nu är det framförallt stormar vi pratar om – men dessa kan också komma att bli vanligare, samtidigt som havsnivåhöjning kan förvärra effekterna.

Petter Lindblad är även rädd för själva saltvattnet som sådant, oavsett om det kommer in som vågor eller tränger in underifrån.

– Sötvattendammarna som vi vattnar med ser ju ut att vara hotade och det vore katastrof. Vi jobbar redan hårt för att inte få in saltvatten där, men en enda översvämning kan tillintetgöra det arbetet helt och hållet.

Visby GK har åtminstone börjat prata om klimatförändringarna i styrelserummet. Men då mer med tanke på värme och torka.

– Vi brottas också med en svampsjukdom i gräset, som är den första i Sverige med en vetenskapligt konstaterad koppling till klimatförändringar.

Petter Lindblad tror att han nu kommer titta närmare på strandlinjen också.

– Vi bör ha med det här i vår miljöplan, framförallt måste det beaktas om vi ska utveckla och bygga nytt.

Klubben ser faktiskt över att utöka banan just nu – och då kikar man mot den yttersta udden, Svältholmen, som kan ligga illa till i framtiden.

– Väta vill man inte ha, vi vill ju gärna anlägga banor på torra land.

Kronholmen får exemplifiera det faktum att även näringslivet och besöksnäringen måste ta med klimatförändringar och havsnivåer i beräkningarna.

Något som enligt Petter Lindblad till och med kan vändas till en konkurrensfördel, om jobbet görs i tid:

– Ja, det tror jag. Vi är ett litet och begränsat samhälle och kan därför lättare anpassa oss, det har vi redan visat när det gäller dricksvattnet. Kan vi ligga i framkant och till och med bli en förebild, då kan vi få kommersiella fördelar också, säger han.

Visby GK:s tilltänkta expansion på Svältholmen är ett riskprojekt.
Visby GK:s tilltänkta expansion på Svältholmen är ett riskprojekt.
Havsnivåer Östersjön

Parallellt med klimatförändringarna pågår landhöjning och båda påverkar havsnivåerna. Gällande klimatet finns också olika scenarier. Dessutom säger ett scenario för medelnivåhöjning inget om vad som händer exempelvis vid en storm. Exakt hur strandlinjen kommer se ut på en viss plats ”i framtiden” är alltså svårt att visa. Men havet stiger, vädret förändras och kusten påverkas, så mycket vet vi. Och vi vet också att vissa platser kommer att vara mer utsatta än andra – och mer utsatta än i dag.

Karta: Visby GK Kronholmen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!