Rapporter från flera socknar bekräftar att 2012 är ett rabbisår.
- Det är många fler i år. Till och med hemma i Linde, där jag inte sett rabbisar de senaste sex, sju åren springer de lite hur som helst i sommar, säger Jägaregillets ordförande Johan Thomsson.
Gillets vice ordförande Stefan Johansson ger sin bild från hemsocknen Grötlingbo:
- Förra året var de väldigt få. På Grötlingboudd kunde jag kanske se två, tre stycken under en kväll. I sommar kan jag se hundra på udden om jag är ute vid rätt tillfälle. Även vid kyrkan i Grötlingbo är det gott om rabbisar. Där brukar det normalt inte finnas några.
- Och jag har hört att det är fruktansvärt med rabbisar vid Holmhällar i Vamlingbo, tillägger han.
Varför stammen vuxit så kraftigt sedan förra sommaren har varken Stefan Johansson eller Johan Thomsson något bra svar på. Men Stefan ger en beskrivning av hur vildkaninerna haft det på lång sikt.
- När myxomatosen kom i början av 60-talet slogs nästan hela stammen ut. När rabbisarna utvecklade resistens ökade stammen igen och mot slutet av 80-talet var det riktigt gott om dem. Men så i början av 90-talet kom gulsoten och då drabbades stammen hårt igen.
- Nu tror jag att en del rabbisar utvecklat resistens mot både gulsot och myxomatos, säger Stefan Johannsson.
Sjuka djur
Men alla är inte resistenta. I Ardre har en fastighetsägare avlivat ett tiotal sjuka rabbisar och på flera andra håll har man sett djur som drabbats av den blindhet som sjukdomen orsakar.
- Det är tidigt. Normalt brukar inte myxomatosen få fart förrän mot slutet av sommaren, säger Stefan Johansson.
Få rapporterar
Myxomatos är en anmälningspliktig sjukdom, men vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har man ännu inte fått in några rapporter om större utbrott.
- Är det ett större utbrott vill vi gärna få in uppgifter och några döda djur som vi kan undersöka, säger veterinär Lena Rangstrup.
Att det inte lämnats några rapporter till SVA förvånar inte jägarna.
- Nej. Myxomatos och gulsot finns ju permanent på Gotland sedan många år. Ingen bryr sig om att rapportera fynd av sjuka djur, säger Johan Thomsson.
Lena Rangstrup tycker ändå att det är viktigt att få in nya djurprover:
- Det kan ju röra sig om ett farligare och mer aggressivt virus än tidigare. Nya prover kan bekräfta det.
Johan Thomsson tycker att den som ser en sjuk rabbis har en skyldighet att förkorta lidandet - om man vet hur djuret effektivt kan avlivas.
- Ett fast grepp om bakbenen och sedan ett hårt karateslag i nacken. Det gäller att vara bestämd. Tvekar man kan man lika gärna låta bli, säger han.