Kan tvingas lämna sin gård

Importstoppet i Kina och Ryssland påverkar nu de gotländska mjölkbönderna. Lantbrukaren Ronny Olofsson är väldigt orolig inför framtiden.

Uppgiven. Ronny Olofsson är orolig inför framtiden. Han tror inte att 2015 kommer att bli ett positivt år för mjölkindustrin.

Uppgiven. Ronny Olofsson är orolig inför framtiden. Han tror inte att 2015 kommer att bli ett positivt år för mjölkindustrin.

Foto: Joel Nilsson

Gotland2014-09-18 15:04

Det råder för tillfället en nästintill krisartad situation för många gotländska mjölkbönder. På Gotland är det runt 220 mjölkproducenter som har drabbats av krisen. Anledningen är bland annat Kina och Rysslands importstopp. Enligt LRF Gotland har det internationella mjölkpriset gått ned med nästan 45 procent sedan i början av februari. Ronny Olofsson, Gothem, är en av mjölkbönderna som har märkt av nedgången.

– Avräkningspriset, den summa vi får för mjölken, är 50 öre lägre jämfört med mars i år. Det ser väldigt bistert ut om vi ser på hela året, säger Ronny Olofsson.

– Fram till halvårsskiftet har det varit positiva siffror. Därefter har jag tappat 100 000 kronor i månaden. Det hämtar man inte hem hur som.

Han säger att läget inte ser positivt ut och han tror att krisen kommer att bli ännu värre för industrin.

– Det är fler som producerar mjölk och då kan det bli en överproduktion. Om det också fortsätter i Kina och Ryssland, då kan det bli väldigt illa, säger Ronny Olofsson.

För ungefär femton år sedan valde han att bygga ut gården för att satsa på en mer storskalig produktion. Ett beslut som han delvis ångrar.

– Jag byggde en gång i tiden, och tänkte att det här skulle bli jättebra. Vi skulle få en större drift och bli mer konkurrenskraftig. Men samtidigt har priset inte kommit upp i den nivå som man hoppats och de fasta kostnaderna har bara stigit, säger han.

– Någonstans måste det finnas en ljusning i tunneln. Men vi får se om vi tvingas lämna gårdarna innan det vänder. Just nu ser jag ingen större framtidstro. Vi kommer framöver få väldiga ekonomiska bekymmer.

Kort fakta

• I Gotlands län används 70 % av marken till jord och skogsbruk – det är mer än i Sverige som helhet.

• Oktober 2013 fanns det 218 mjölkbönder på Gotland. För 25 år sedan fanns det 1 194 mjölkbönder.

• Juni 2012 fanns det 16 541 mjölkkor på Gotland. För 25 år sedan fanns det 20 233 mjölkkor.

• Med dubbelt så många mjölkkor på Gotland skulle det finnas 249 fler jobb i länet, potentiella inkomster på mer än 63 miljoner kronor och en skatteintäkt på nästan 19 miljoner. Det skulle kunna ge 24 läkare, 48 sjuksköterskor, 58 undersköterskor, 45 lärare eller 49 förskollärare.

Källa: LRF Gotland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om