"Kan inte driva verksamhet från fastlandet"

Sjunkande omsättning och minusresultat för fyra år sedan. 2019 är Gotlandsbyggen tillbaka på fötterna tack vare lokalt ledarskap och "en pengastark person".

Gotlandsbyggens ägare Karsten Inde tillsammans med vd Mattias Topcov framför ett av byggföretagets nybyggda lägenhetshus på A7-området i Visby.

Gotlandsbyggens ägare Karsten Inde tillsammans med vd Mattias Topcov framför ett av byggföretagets nybyggda lägenhetshus på A7-området i Visby.

Foto: Simon Nilsson

Gotland2019-10-09 06:11

År 2015 var Gotlandsbyggen på väg neråt. Trots att byggföretaget var involverade i en rad byggprojekt runt om på ön sjönk omsättningen jämfört med föregående år.

– Vi var inte på väg mot konkurs direkt, men det var tufft. Jag drev det själv och kände att jag inte hann med. Jag orkade inte, minns dåvarande ägaren Ulf Berggren.

I oktober 2015 lämnade han uppdraget. Ny huvudägare för företaget blev entreprenören och mångmiljonären Karsten Inde.

– Det var en styrka att få in en sådan pengastark person, säger Ulf Berggren.

Beslutet gav utdelning. I dag drivs företaget av Karsten Inde, Mattias Topcov, vd, och Oskar Klintberg, vice vd. En trio som fått fart på Gotlandsbyggens lönsamhet. Företaget omsatte 38 miljoner för helåret 2015. Fyra år senare är den siffran 95 miljoner.

Karsten Inde framhåller vd:n och vice-vd:n som två nycklar till framgången.

– Om inte Mattias och Oskar hållit i trådarna på ett så skickligt sätt hade det inte fungerat. Man måste ha väldigt duktiga medarbetare lokalt. Människor som är totalt engagerade och motiverade i verksamheten. Det går inte att driva en verksamhet från fastlandet.

Mattias Topcov:

– Vi har en bra grupp av medarbetare, ett starkt team. Det är vi tillsammans, inräknat alla anställda, som har skapat de här förutsättningarna. Samtidigt har marknaden varit väldigt bra och vi har förmånen att ha med Karsten som har kapital och kan ge oss en skjuts.

På fyra år har antalet anställda vuxit från 35 till närmare 60. Även ekonomiskt har tillväxttakten hållit i sig, prognosen för 2019 är runt 120 miljoner i omsättning.

Nyligen nominerades företaget till Dagens Industris tävling för landets snabbast växande och mest lönsamma företag. Några av kriterierna för att bli gasellföretag är att man vuxit organiskt och haft ökande omsättning tre år i rad.

Bland Gotlandsbyggens pågående projekt är det på A7 – 90 lägenheter som ska stå klara i mars nästa år – det största.

– Vi vet inte hur marknaden ser ut framåt. Realistiskt är att vi kommer ligga stabilt där vi är i dag. Ska vi utvecklas och ha en ännu större tillväxt är Gotland för litet, säger Mattias Topcov.

Tidigare ägaren Ulf Berggren drev Gotlandsbyggen i över 20. I dag är han ansvarig för restaurering av kulturbyggnader på företaget. Nästa år blir hans 43:e på Gotlandsbyggen.

– Det är väldigt kul att företaget drivs vidare. Och det är kul att det går så bra.

Mattias Topcov och Karsten Inde vid Signallottan, A7, ännu en byggarbetsplats. I mitten går arkitekten till de 90 lägenheterna, Hans Berndtsson.
Mattias Topcov och Karsten Inde vid Signallottan, A7, ännu en byggarbetsplats. I mitten går arkitekten till de 90 lägenheterna, Hans Berndtsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!