Kampen för hotade skolorna går vidare

- Vart ska alla barn ta vägen?
Stefan Uddin, som är ordförande för föräldraföreningen i Fardhem skola ser förbryllad ut när han ögnar igenom förslaget till ny skolplan för Gotland. Varken han eller fritidspersonalen i Fardhem begriper hur man kan skapa en "god lärmiljö" genom att lägga ned skolorna i Fardhem, Rone, När, Eksta och Stånga.
- Det är ju här hos oss som den goda lärmiljön finns!

Gotland2007-02-15 06:00
Föräldraföreningen i Fardhem har jobbat hårt för att lyfta fram argument för att Fardhem skola ska finnas kvar. Ändå står Fardhem med på listan över de åtta skolor som föreslås för nedläggning redan till hösten 2008.
- Det här förslaget är dåligt, det är knappt ens är värt att kallas för ett förslag. Det är bara för oss att ta nya tag och fortsätta argumentera. Det blir en skoldebatt i Hemse nästa vecka och då får vi ställa upp mangrant, säger Stefan Uddin som är ordförande i föräldraföreningen.
Det Stefan Uddin och de andra föräldrarna vill bevara är en skola där föräldrar känner sig välkomna och där det finns en levande dialog mellan elever, lärare och föräldrar. Det är en skola som ligger mitt i naturen och som använder den i sin undervisning. Det är en skola som har både ängen, skogen, idrottsplatsen och dammen med bryggan som sina närmaste grannar .

Naturskola
Men föräldrarna vill inte bara bevara det som finns och som fungerar. De vill också utveckla skolan. Redan i dag undervisas eleverna ibland i klassrum utomhus och skolrådet har kläckt idén om att Fardhem ska bli en "naturskola" där andra skolor kan ha lägerskolor.
- Men allt det där har de inte tagit någon hänsyn till i det här förslaget. Här verkar varken arbetsmiljön eller engagemanget för skolan spela någon roll. Här handlar det bara om strukturer och pengar, konstaterar Stefan Uddin.
- De vill skapa en god lärmiljö, men jag förstår inte vad de menar med det när de vill stänga den här skolan, säger Lisbeth Jakobsson som arbetar på fritidshemmet i Fardhem.

Asfaltsplan i Hemse
År 2012 ska de barn som i dag hör till Fardhem skola gå i Högbyskolan i Hemse. Det alternativet gillar inte Stefan Uddin. Skolgården i Hemse är "en asfaltsplan" och här ska det, enligt förslaget, bli nästan 200 barn från förskolan till klass sex.
- Kommer alla dessa små barn att bli sedda, undrar Stefan.
Pia Hederstedt, som också har barn i Fardhem skola är lika skeptisk till Högbyskolan.

"Världens bästa skola"
- Man ska inte ha för små skolor, men jag arbetar som lärarvikarie och jag märker att barn på mindre skolor är mer trygga och harmoniska. De blir sedda! Och mindre barn ska inte vara för nära högstadierna. Ute på de små skolorna ser jag hur sexorna leker, det gör de inte på de stora skolorna.
Vi träffar Pia Hederstedt i 4-5:ans klassrum i Eksta skola där hon vikarierar för dagen. Också Eksta skola föreslås läggas ned till hösten 2008. Här busar barnen på kullen, leker i buskarna och halkar runt på isen i "dungen". De gillar verkligen sin skola. Eleverna i 4-5:an pratar i mun på varandra när de ska berätta om hur de har det här:
- Eksta är världens bästa skola. Den är liten och lugn och har nästan inget bråk, säger Ida Edberg.
- Vi är som en stor familj, förklarar Evelina Nilsson.
Och så berättar de om hur alla 42 barn i skolan brukar leka tillsammans på rasterna: De har snöbollskrig och leker kull eller Ekstabarnens egen lek "lava-monster".

Harmonisk miljö
- Då står alla på kullen, utom en som är lava-monster och springer runt där nedanför. Är man modig så springer man ner, förklarar Viktor Ronström.
Oliver Urelind beförstår inte varför Eksta skola ska läggas ned, när Fårö skola kan bli kvar med mycket färre elever. Lena Engström som arbetar på fritids i Eksta har också att det är svårt att förstå resonemangen bakom förslaget:
- Ni ser allt vad vi har här! Vi har 24 barn på fritids men det är svårt att tro att det är så många för de leker så harmoniskt med varandra. Och har man en harmonisk miljö så lär man sig också saker i skolan, säger Lena.

Ger inte upp
Anki Holst hämtar barn från förskolan och fritids. Hon vill inte tro att striden för Eksta skola är över:
- Vi kommer inte att ge upp! Nu får vi försöka att påverka ännu mer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om