Kampen för att få hem föräldrarna

I går morse fick Henrik Svensson i Visby äntligen ett telefonsamtal från sina föräldrar.
De befann sig välbehållna på Phi Phi Island i Thailand men hade tillbringat natten på stranden tillsammans med hundratals döda människor.

Gotland2004-12-28 06:00
Ing-Marie och Kaj Svensson åkte till Thailand den 16 december för att fira jul och nyår. När Henrik först hörde talas om katastrofen försökte han på alla sätt komma i kontakt med föräldrarna, men förgäves. Först i går morse ringde de, från ett hotell. De var utblottade och hade förlorat pengar, telefonen och kreditkortet.
- Men det viktigaste av allt var ju att de levde, säger Henrik som varit mycket uppskakad det senaste dygnet.

Svårt att fatta vidden
Han säger att föräldrarna berättar om totalt kaos där nere i Thailand.
- De var nere i hamnen när flodvågen kom och de kämpade för livet, i vattnet. De chockades och tvingades tillbringa natten på stranden där det låg flera hundra döda människor, säger Henrik.
När föräldrarna lyckats ta sig till ett hotell kunde de låna en telefon och ringa till sonen. Han säger att de hade svårt att fatta vidden av vad som hänt men de berättade att det låg döda människor överallt.
Nu gäller bara en sak för Henrik Svensson och det är att få hem sina chockade och förvirrade föräldrar. Deras ordinarie plan går inte förrän på lördag och så länge kan de inte vänta.

21 000 för hemresan
De hade köpt flygstolar till Bangkok på ett flygbolag, East Jet, som inte vill ta på sig något ansvar för att försöka ordna tidigare flygstolar hem. Bolaget försvarar sig med att i Bangkok har inget särskilt hänt som kan kräva extraordinarie åtgärder.
- Jag har lyckats preliminärboka platser på SAS reguljärflyg hem på onsdag, men bolaget ska ha 21 000 kronor per person och det tycker jag är väldigt dyrt, säger Henrik.
Han tillägger att SAS hade platser i första klass i morgon (läs idag) men de kostade 45 000 kronor per person!
- Varför går inte UD in och hämtar hem svenskarna? Jag har hört om de tomma planen som är på väg ner till Thailand, men de är ju bara till för researrangörernas kunder. För alla de drabbade svenskar som kommit ner med andra flyg, eller som kommit in till Thailand över gränsen, finns inga flygstolar.
Henrik berättar att innan föräldrarna äntligen hörde av sig, gick tiden åt till att försöka ta reda på saker och ting. Han tog ledigt från jobbet och ringde hotell, polisstationer, konsulat och utrikesdepartementet för att få besked. Men det gick mycket trögt.
- När jag själv ringt runt och kollat på internet började jag förstå att vidden av det som hänt var mycket värre än vad UD sagt. Det verkar inte som om UD har riktigt koll på läget.

Viktigast att vara vid liv
Henrik Svensson nämner som exempel att UD uppgav att de hade 6-8 telefonister på ett journummer för alla som var oroliga.
- Vad är det jämfört med tidningen Expressen som samma natt hade 20 journalister i arbete?, undrar han.
Henrik Svensson låter förkyld och trött, han är slut av ansträngningarna och oron.
- Men vad spelar det för roll, det viktiga är ju att mina föräldrar lever!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om