Kamp för friskolor i Fardhem och Eksta
Beskedet om att skolorna i Fardhem och Eksta ska läggas ned var väntat.I föräldraföreningen i Fardhem tycker man att det är bra att få veta vad som gäller.Nu går kampen vidare för friskolor med Donnergymnasiet som huvudman i både Fardhem och Eksta.
- Tanken är att båda skolorna ska finnas kvar, men att de ska samverka med varandra, förklarar Birgit Eldh, som är vd för Donnergymnasiet.
- Det ska fungera som en skola, men med två skolhus, säger Stefan Uddin, som är ordförande för föräldraföreningen i Fardhem.
Tog kontakt
Föräldraföreningen i Fardhem har i flera år sneglat mot möjligheten att göra Fardhems skola till en friskola om kommunen skulle bestämma sig för att lägga ned.
När nedläggningsplanerna tog ny fart i höstas tog föreningen kontakt med Donnergymnasiet och de var intresserade av ett samarbete på grundskolenivå. Snart kom också Eksta med i planeringen, eftersom de också ville att deras nedläggningshotade skola skulle få möjlighet att leva vidare.
Donner vill vidga
Antalet gymnasieelever kommer att minska kraftigt om några år och Donnergymnasiet har därför funderat på att vidga sin verksamhet och arbeta med mer än gymnasieutbildning. Det har funnits planer på högre utbildning för exempelvis kockar, men nu öppnades en möjlighet att starta nya grundskolor.
Det är Birgit Eldh mycket intresserad av:
- Vi som startade Donnergymnasiet kommer ju ursprungligen från grundskolan, så den är inte främmade för oss. Och vi känner ju till de här skolorna, själv har jag varit rektor för Eksta skola i flera år.
Föräldraföreningarna i Fardhem och Eksta är glada över att Donnergymnasiet går in som huvudman för de planerade friskolorna.
- Det känns bra att Donner står bakom vår ansökan om friskola. Donner är ju inne i det här. De har kunskaperna och de har också tillgång till administration, vaktmästeri och annat som en skola behöver. Det är betydligt lättare att de startar en skola än att vi föräldrar gör det, säger Stefan Uddin.
Naturprofil
Hur undervisningen ska organiseras och vilken profil de båda skolorna ska ha om de får starta som friskolor, är ännu inte klart. Detta är något som Donnergymnasiet vill diskutera sig fram till i samarbete med föräldrarna och i slutet av maj kommer man att ha ett gemensamt diskussionsmöte med föräldrarna från både Fardhem och Eksta.
Planen är att man ska ta tillvara de naturmiljöer som finns kring dessa båda skolor och använda sig av den i undervisningen. Man tänker också lägga tonvikt vid hälsa och social och emotionell träning.
Eleverna stannar
Enligt barn- och utbildningsförvaltningens prognoser kommer det att finnas ett 40-tal elever i Ekstas upptagningsområde och ett 60-tal elever i socknarna omkring Fardhem skola under de närmaste åren.
Stefan Uddin är säker på att Fardhemseleverna kommer att stanna i skolan även om det blir en friskola.
- Om det är en friskola eller kommunal skola i Fardhem spelar ingen roll för oss. Vi vill ha kvar vår skola. Jag tror att vi har nästan alla föräldrarna med oss och dessutom tror lärarna på den här idén. Hade vi inte haft dem med oss så skulle vi inte ha arbetat för detta, säger Stefan Uddin.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!