Kammarmusiken tar sig ton och "slår tillbaka"
Styrelsen för Gotland Chamber Music Festival riktar kritik mot kommunen genom att ge dem en känga i årets programblad.- Det är vårt sätt att säga att vi inte accepterar att de slår på oss och samtidigt på ett stillsamt vis ge tillbaka, säger Magnus Wiman, verksamhetsledare för festivalen.
Vid miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde i maj beslutades det nämligen att det vite om 25 000 kronor som ges om högsta nivån överträdes, denna sommar kommer att vara löpande - jämfört med tidigare somrar då högst ett vite per säsong dömts ut.
De hårdare kraven har dock följts av att en högre ljudnivå om 65 decibel numera gäller fram till midnatt, istället för som tidigare enbart till klockan 22.
För arrangörerna bakom kammarmusikveckan innebär det potentiella hotet om flera viten dock stor oro, eftersom festivalens budget redan från början balanserar på en skör tråd och verksamheten därför är en årlig storchansning för de inblandade.
- Med de ljudnivåer som finns behöver bara en sopransångerska ta i, så kan hon passera övre gränsen. Om vi har otur, säger Magnus Wiman.
Motarbetade?
Han anser dessutom att kommunen bör göra skillnad mellan en kommersiell restaurang som för oljud, och ett musikevenemang som byggs upp helt ideellt. Han menar att Gotlands kommun i regel arbetar efter att locka till sig turister, medan miljö- och hälsoskyddsnämnden kanske till och med försöker hindra Gotland Chamber Musik Festival.
Ett arrangemang som, enligt Magnus Wiman, gör bra reklam för ön.
- Det konstiga är att vi får ett bidrag från kultur- och fritidsnämnden för att genomföra veckan. Men blir samtidigt motarbetade av en annan av kommunens nämnder, säger han.
I det program som tagits fram inför årets festivalvecka har styrelsen därför enhälligt valt att ge kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd en rejäl snärt på nästippen, genom att på sista sidan räkna upp de 15 aktörer på Gotland som moraliskt och/eller ekonomiskt stödjer veckan, SAMT skrivit dit: "Dessutom motarbetas vi av Miljö- och Hälsovårdsnämnden i Gotlands Kommun och några enskilda kommunala tjänstemän som gärna medverkar till en nedläggning av festivalen. Förhoppningsvis av oförstånd!"
Magnus Wiman kommenterar det hela:
- Det har vi skrivit dit för att tala om för alla som läser programmet att alla inte tycker om kammarmusik, och kanske till och med motarbetar vår verksamhet.
Jan Grimlund (mp), som är ordförande i nämnden, dementerar dock att nämnden försöker lägga hinder i vägen för att kammarmusiken på ön ska frodas.
- Det är absolut inte så att vi motarbetar arrangemanget, men vår ambition är att alla som bedriver verksamhet i Visby ska ha krav ställda på sig som gör att alla ska ha livsrum i Visby, säger han och fortsätter:
- Det finns olika sorters människor. De som vill ta det lugnt, de som vill ha rajtan-tajtan och de som vill ha konserter. Då är det speciellt de som vill låta mycket, som måste underkasta sig dessa regler. Så är det bara.
"Måste ha riktlinjer"
Däremot vill han med bestämdhet sätta sig mot önskan att de ideellt arbetande arrangörerna ska få tillåtelse att höras mera.
- Men vi är ingalunda sådana att vi motarbetar de som anordnar musik. Vi måste ha riktlinjer att gå efter, annars blir det kaos. Men, vad sjutton!
- Om en operasångerska sjunger sopran i 15 sekunder, så inte tusan är vi där med en gång och skriver ut vite.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!