Kjell Nilsson är på plats idag när de sista kalkonerna för den här omgången ska slaktas. Kjell Nilsson och Jenny Andersson, som driver Graute gård i Hejnum, och Elof Nilsson och Maude Fyrenius, som driver Nors gård i Hall, tog över Källstäde kalkon för två år sedan. Det var när de tidigare ägarna ville sluta efter sjutton år. För både Kjell och Elof är kalkonfarmen en extra verksamhet vid sidan om de egna gårdarna.
– Det här är den enda kalkonuppfödningen på Gotland och många ville att den skulle finnas kvar, säger Kjell Nilsson.
Kalkonkullar
Under ett år föder de upp omkring 1 500 kalkoner uppdelat på två omgångar. Slaktperioderna pågår under två månader och då är det cirka 40 kalkoner per dag som slaktas.
– Jag är inte förtjust i hur djuren slaktas i den storskaliga industrin. Bara doften på ett större slakteri kan stressa djuren. Här är kalkonerna lugna för att det är så pass litet. Det märks på smaken och köttkvalitén om djuren har haft det bra, säger Kjell Nilsson.
Elof Nilsson visar upp en av de halvårsgamla kalkonerna som är färdig för slakt. Kalkonerna kom till Gotland när de var nykläckta och har sedan fötts upp i ett kalkonstall på norra Gotland. Nu är de nyanlända till slakteriet och rör sig runt bland halmen i den lilla ladan i anslutning till slaktrummet.
Kjell visar vidare runt i beredningsutrymmena, där Inger Ahlström väger och paketerar kalkonköttet. Hon har arbetat på Källstäde i tio år och är en av två personer som arbetar halvtid här.
När köttet är vakuumförpackat åker det in i en stor frys. Där får det mesta ligga kvar i väntan på sommaren, då det blir korv, hamburgare, färs och grillspett av köttet. En stor del tillagas också i ”röken” tillsammans med alspån.
– Än så länge är det bara kalkon vi röker här, men vi har planer på att även röka lamm från våra egna gårdar, säger Kjell Nilsson.
Mycket kött
En kalkon ger 6-10 kilo kött, vilket är lika mycket som ett lamm ger. En kalkontupp kan ge 13-20 kilo kött.
Över hälften av produktionen säljs i den egna verksamheten i butiken och genom catering. Resterande del säljs via grossist till restauranger och butiker på Gotland. Stallmästargården i Stockholm blev den första kunden på fastlandet när de köpte in kalkonkött till sitt julbord.
– Vi får kommentarer om att vi måste jobba mer med att nå ut, men tiden räcker inte riktigt till. Jag önskar att verksamheten blir lite större för att få ett jämnare flöde för personalen. Kalkonstallet kan ta dubbelt så många kalkoner, så det finns utrymme. Men för att öka fortare behöver vi anlita externa parter, då vill vi hellre behålla kontrollen och öka i lugnare takt, berättar Kjell Nilsson.
Tankarna om framtiden kretsar kring nya produkter som går att göra med kalkonköttet.
Exempelvis vill Kjell och Elof utveckla ett upplägg med att erbjuda leverans av ett halvt lamm och kalkonkött direkt till kund.
– Det är svårt med färskt kött för det måste finnas en jämn åtgång. Men jag tror på att vara liten. Det ger inte lika mycket pengar, men det är roligare och man har koll på helheten. Då vet jag var den där kalkonen har gått som nu ligger på tallriken, och jag kan vara stolt över den, avslutar Kjell Nilsson.