"Kalkbrottet hot mot unika arter"

Det finns en lång rad juridiska skäl till att inte tillåta Nordkalk att bryta kalk i Bunge. Det hävdar Naturvårdsverket.- Naturvärdena har företräde, säger Krister Mild, biolog och handläggare vid myndigheten.

KRITISK. Krister Mild, biolog vid Naturvårdsverket, hävdar att arterna som växer i det tänkta brytningsområdet i Bunge är världsunika.

KRITISK. Krister Mild, biolog vid Naturvårdsverket, hävdar att arterna som växer i det tänkta brytningsområdet i Bunge är världsunika.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2008-10-09 04:00
Under onsdagen fortsatte miljödomstolens förhandlingar på Wisby Strand gällande Nordkalks ansökan om stenbrytning i Bunge. Om tisdagen var bolagets dag var det i går dags för motståndarsidan till brytningen att lägga fram sina argument.
Naturvårdsverket listade en rad juridiska skäl till varför Nordkalk borde få avslag för kalkbrytningen.
- Naturvärdena har företräde, säger Krister Mild, biolog och handläggare vid Naturvårdsverket, som tycker att området är synnerligen illa valt av Nordkalk.

"Kan inte få tillstånd"
En prövning enligt Natura 2000 visar att det inte går att ge tillstånd till en verksamhet som påvekar hotade arter, påstår han.
- Arterna är verkligen unika, inte bara ur ett gotländskt perspektiv utan även nationellt och internationellt. Brytningen skulle skära av deras livsmiljö, säger han.
- Nordkalk medger att naturvärdena kommer att skadas, men tror att de ska klara dem med åtgärder som de ännu inte preciserat.

Läxa för framtiden
Krister Mild är mycket kritisk till att att ansökan nu gått så långt som till domstolsförhandling, och tycker att målet ska vara en läxa för framtiden.
Förutsättningarna för kalkbrytningen borde ha avgjorts mycket tidigare, helst i ett samråd mellan de olika intressenterna, är Krister Milds uppfattning.
- Det här är ett slöseri med skattepengar, säger han.

"Misstag av Nordkalk"
Miljö- och hälsoskyddsnämnden har tidigare sagt nej till brytningen.
Ordföranden Mats-Ola Rödén (fp) har följt förhandlingarna och tycker att Nordkalk misslyckats med att lägga fram trovärdiga bevis för sin sak.
- Nordkalk har gjort ett stort misstag när de inte provpumpade under en längre tid. Hade de kunnat visa att brytningen inte påverkar brunnar och tillflöden till Bäste träsk hade det varit svårt att säga nej till ansökan, till och med för miljö- och hälsoskyddsnämnden, säger han.
Domstolsförhandlingarna fortsätter i dag med syn i området där Nordkalk vill ta upp sitt nya brott.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om