Flera sparrisodlare hade öppet hus och på Vanges gårdsmuseum i Burs arrangerades en dag med kaipar, ramslök och surdegsbröd. Bengt Wahlby och Ingvar Ronström från Burs tog med sig besökarna på "kaip-safari" i ett änge. Redan på åkervägen ner mot änget växer gott om kaip. De är stora som små purjolökar så här dags, men trots att de håller på att gå i blom är de ännu ganska mjälla.
Vikingarna
Det kan ha varit vikingarna som tog kaiparna till Gotland, får vi veta. Ingvar Ronström har funderingar kring det där. Han tror att vikingarna blev förtjusta i den vilda purjolöken kaip på sina färder i österled. Förmodligen märkte de att kaipen gav dem styrkan tillbaka när de var de hårt ansatta av skörbjugg och andra bristsjukdomar efter månader till sjöss. Sant eller falskt, det vet ingen i dag, men den här teorin stämmer också väl överens med förekomsten av kaip. Den har sitt huvudsakliga utbredningsområde i länderna omkring Svarta havet.
Kaiphistorier
Men Bengt Wahlby har andra funderingar. Eftersom kaipen oftast växer omkring järnåldersboplatser så borde den här löken ha varit etablerad på Gotland redan innan vikingarna drog ut på sina färder. Ingvar Ronström har fler historier om kaipar:
- Um än jetar kaipsäupå sjau ganggar förrn gaukän skräiar, så far´n int ladisdingnå, säger han och menar att den som äter kaip-soppa sju gånger innan göken gal slipper undan vårtrötthet.
- För det var ju så förr att när vintern närmade sig sitt slut så dog de som var gamla och sjuka, men kunde de bara hänga med tills de första kaiparna kom, då klarade de sig och då gick det ofta ett varv till.
Riina Noodapera tycker att kaipen och ramslöken är värd att lyftas fram. Hon står lutad över bakbordet i brygghuset på Vanges och knådar deg och har gott om idéer om vad man kan ha kaip och ramslök till:
- De kan användas till sillmarinad, sallader, pajer och grytor. Och soppa förstås. Kaipsoppan blir bra med färsk grädde, men en ramslökssoppa brukar bli bäst om man smakar av med creme friche i stället.
Riina tycker att den surdeg som hon bakar limpor av också hör primörerna till.
Om inte annat så är surdegsbrödet ju ett fint tilltugg till kaip-soppan.