Kaipsafari pÄ primörernas dag

Sparrisen har firats med en alldeles egen festival, men pÄ "primörpremiÀren" i lördags fick ocksÄ nÄgra andra gotlÀndska lÀckerheter sola sig i rampljuset.- Nu vill vi lyfta fram bÄde ramslök och kaip, berÀttar Riina Noodapera frÄn HushÄllningssÀllskapet.

Primörer - kajp  SÄ hÀr ser kajpen ut dÀr den vÀxer. sÄ hÀr dags kan den ha fingertjocka stjÀlkar.

Primörer - kajp SÄ hÀr ser kajpen ut dÀr den vÀxer. sÄ hÀr dags kan den ha fingertjocka stjÀlkar.

Foto:

Gotland2007-05-21 01:10
Det var "primörpremiÀr" pÄ Gotland i lördags. Dagen arrangerades av Goda Gotland, som samlar matföretag och turistföretag som vill marknadsföra Gotland som mat-ö. De flesta av Goda Gotlands aktiviteter genomförs pÄ mÀssor och i butiker pÄ fastlandet, men den hÀr helgen, nÀr ön fylldes av tidiga turister, passade man pÄ att ha ett arrangemang pÄ hemmaplan.

Flera sparrisodlare hade öppet hus och pÄ Vanges gÄrdsmuseum i Burs arrangerades en dag med kaipar, ramslök och surdegsbröd. Bengt Wahlby och Ingvar Ronström frÄn Burs tog med sig besökarna pÄ "kaip-safari" i ett Ànge. Redan pÄ ÄkervÀgen ner mot Ànget vÀxer gott om kaip. De Àr stora som smÄ purjolökar sÄ hÀr dags, men trots att de hÄller pÄ att gÄ i blom Àr de Ànnu ganska mjÀlla.

Vikingarna
Det kan ha varit vikingarna som tog kaiparna till Gotland, fÄr vi veta. Ingvar Ronström har funderingar kring det dÀr. Han tror att vikingarna blev förtjusta i den vilda purjolöken kaip pÄ sina fÀrder i österled. Förmodligen mÀrkte de att kaipen gav dem styrkan tillbaka nÀr de var de hÄrt ansatta av skörbjugg och andra bristsjukdomar efter mÄnader till sjöss. Sant eller falskt, det vet ingen i dag, men den hÀr teorin stÀmmer ocksÄ vÀl överens med förekomsten av kaip. Den har sitt huvudsakliga utbredningsomrÄde i lÀnderna omkring Svarta havet.

Kaiphistorier
Men Bengt Wahlby har andra funderingar. Eftersom kaipen oftast vÀxer omkring jÀrnÄldersboplatser sÄ borde den hÀr löken ha varit etablerad pÄ Gotland redan innan vikingarna drog ut pÄ sina fÀrder. Ingvar Ronström har fler historier om kaipar:

- Um Àn jetar kaipsÀupÄ sjau ganggar förrn gaukÀn skrÀiar, sÄ farŽn int ladisdingnÄ, sÀger han och menar att den som Àter kaip-soppa sju gÄnger innan göken gal slipper undan vÄrtrötthet.

- För det var ju sÄ förr att nÀr vintern nÀrmade sig sitt slut sÄ dog de som var gamla och sjuka, men kunde de bara hÀnga med tills de första kaiparna kom, dÄ klarade de sig och dÄ gick det ofta ett varv till.

Riina Noodapera tycker att kaipen och ramslöken Àr vÀrd att lyftas fram. Hon stÄr lutad över bakbordet i brygghuset pÄ Vanges och knÄdar deg och har gott om idéer om vad man kan ha kaip och ramslök till:

- De kan anvÀndas till sillmarinad, sallader, pajer och grytor. Och soppa förstÄs. Kaipsoppan blir bra med fÀrsk grÀdde, men en ramslökssoppa brukar bli bÀst om man smakar av med creme friche i stÀllet.

Riina tycker att den surdeg som hon bakar limpor av ocksÄ hör primörerna till.

Om inte annat sÄ Àr surdegsbrödet ju ett fint tilltugg till kaip-soppan.

Recept pÄ

Kaipsoppa
FrÄn boken "Lagat
och bakat i Burs"

Tre portioner

1 msk smör
1œ msk vetemjöl
1 l grönsaksbuljong
2 medelstora potatisar
1 dl grÀdde
2 dl kaipar

SmÀlt smöret i soppgrytan, blanda i vetemjölet och rör om. SpÀd med buljongen.

Skala potatisen, dela den i mindre bitar och lÀgg den i buljongen.

LÄt koka 10 minuter. SkÀr kaiparna i smÄ bitar. Vispa sönder potatisen nÀr den Àr kokt. TillsÀtt grÀdde och kaipar och lÄt soppan bli ordentligt varm. SmaksÀtt eventuellt med salt.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om