Kaffekalas i Vamlingbo

På nyårsdagen bjuds det på kaffe-kalas på Bottarvegården i Vamlingbo. Och då vallfärdar hela sudret dit. "Fast mest kommer de från norr", var det någon i sorlet som sa.Stämningen, kaffedoften, musiken och glammet kändes redan ute på gården och det fanns inte en ledig parkeringsplats.

Små hjälpservitriser var Siri Henryson och Freja Tellström som plockade disk tillsammans med Dagny Pettersson Sköld.

Små hjälpservitriser var Siri Henryson och Freja Tellström som plockade disk tillsammans med Dagny Pettersson Sköld.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2010-01-02 04:00
- Förr i tiden hade man kaffe-kalas i mellandagarna. En tradition som verkar gå hem, sa Britta Holm, ordförande i Hembygdsföreningen på sudret.
Det var femte året i rad som det bjöds på kaffe-kalas på Bottarvegården. Och det kommer bara mer folk för varje år ju mera detta sprids.
Kaffebordet dignade av inte mindre än 19 sorters kakor och det var bara att välja. Där fanns den populära "skarpskytten", fylld med sylt och grädde.

Måste ha påse
- Den måste man bara ha, sa Martin Lundgren, Vamlingbo. Har man otur och kommer sent så kan den vara slut men vi lyckades få den i år.
Hans fru, Vivi-Ann såg till att de fick kakpåse med sig hem.
- Det fick man alltid förr, sa hon.
Marika och Lars Björkdahl är sommargotlänningar som firar helgerna på Gotland och bor på Björklunda.
- Det här var en härlig tradition, sa Lars. Det är första gången vi deltar men inte den sista, härlig stämning.

Tidsenligt klädda
Och visst var det så. Servitriserna var tidsenligt klädda där de sprang omkring med gamla nickelkannor och serverade kaffet. Till hjälp hade de småflickorna Siri Henryson och Freja Tellström.
- Jo, de äter mycket kakor, sa Siri. Men vi får inte ta en enda. Vi måste vänta till sen och se om det blir någon över till oss. Men då får vi äta så många vi orkar.
Av de 19 sorterna fanns minst 100 kakor av varje sort och Lia Mårtensson hjälpte till så gott hon kunde när gästerna hade svårt att bestämma sig.
- Tyvärr har vi inga gorån i år, sa Lia. En del frågar efter dem men här finns så mycket annat att välja på. Vi har struvor, mandelmusslor, rullrån och franska våfflor. Ja, se här, det räcker till minsann.
Hon rekommenderade en speciell mjuk mandelkaka.
- Den innehåller 24 ägg och ett halvt kilo mandel, sa Lia. Fantastiskt god.

Bakat på bygden
Den som inte orkade äta så många kakor på en gång fick kakpåse precis så som det var förr när godsakerna blev en övermäktiga.
Kvinnorna i bygden hade bakat alla de fina kakorna. Dessutom fanns stenugnsbakade bröd. I år fick man baka i prästgården eftersom ugnen i Bottarvegården är nyrenoverad och måste torka ett tag till. Med brödet jobbar det glada bak-gänget ett par dagar tillsammans.
Hela tiden underhöll Inger Ekvall, Liv Stenström och Andreas Marmbrandt med jul-allsånger. Och alla stämde upp i sångerna "Bjällerklang", "Tip tapp" och "Rudolf med röda mulen".
- Det var inte så vanligt med mat på julkalasen förr här på Gotland, sa Britta Holm. Däremot kaffe-kalas, det hölls i var och varannan gård. Därför har vi tagit upp den traditionen.
Och visst är det en härlig tradition där folk träffas, äter kakor och pratar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om