Den 1 november ska taxorna höjas igen. Hälso- och sjukvårdsnämnden och kommunstyrelsen har redan godkänt förslaget, som ska fastställas av kommunfullmäktige nästa månad.
Taxorna i folktandvården ska justeras för att överensstämma med den så kallade referensprislista som Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket fastställer. Listan ändrades den 1 juli och många andra huvudmän har redan justerat priserna.
Folktandvården på Gotland har priser som ligger både över och under referenspriserna. Den justering som görs nu sker bara av de taxor där Gotland är billigare. De höjs till samma nivå som referenspriset.
Inga prissänkningar
De taxor där öns folktandvård är dyrare kommer inte att sänkas.
- Vi måste se till de kostnader vi har i organisationen. Vi låter de högre priserna ligga kvar. Med tiden kommer referenspriserna ikapp, säger tandvårdschef Monica Palmö.
Några behandlingar är mycket dyrare på Gotland. En del kirurgiska ingrepp är upp till 50 procent dyrare, och att laga en lossad krona är också 50 procent dyrare än referensprislistan. En omfattande röntgenundersökning är 185 kronor dyrare än referensprislistan (20 procent). Totalt är det ett 30-tal olika åtgärder, där Gotland är dyrare än listan, som inte justeras nedåt.
Monica Palmö tycker inte att man kan jämföra alla gotländska taxor rakt av mot referensprislistan.
- När det gäller till exempel implantat har vi hela kostnaden inräknad, både material och arbete. Det har inte andra landsting, påpekar hon.
Inte dyrast
När alla lägre taxor höjs i nivå med referensprislistan, och med flera taxor över listans rekommendationer, verkar det som om Gotland får en relativt dyr tandvård. Blir vi dyrast i landet?
- Nej. De gotländska taxorna ligger på en medelnivå, säger Monica Palmö.
Många gotlänningar har svårt att klara av sina tandvårdsräkningar. Folktandvården låter årligen krav på cirka en kvarts miljon kronor gå till inkasso. Kronofogden får hjälpa till att driva in pengarna.
- Man kan få en betalningsplan hos oss. Då får man ett halvår på sig att betala räkningen. Det har hjälpt en del, säger Monica Palmö.
Fram till september i år har 200 personer på ön fått hjälp från socialtjänsten med tandläkarräkningen. Det gäller både räkningar från Folktandvården och privata tandläkare.
Stora utgifter
Tänder är tillsammans med elräkningar det som oftast ger så oväntat stora utgifter, att drabbade tvingas kontakta socialtjänsten.
Storleken på räkningarna har varierat från några hundralappar upp till 12 000 kronor.
Totalt hade socialförvaltningen gett stöd med 732 904 kronor till tandvårdskostnader till och med augusti. Med övriga försörjningsstöd inräknade har socialförvaltningen betalt ut 34 miljoner kronor januari- augusti.
Justerad tandvårdstaxa blir bara högre
Många gotlänningar har svårt att klara sina tandvårdsräkningar. Folktandvården driver årligen in räkningar för 250 000 kronor via inkasso, och socialen har i år hjälpt över 200 gotlänningar att betala sina tandläkare.
Tandvård. Chefen för Folktandvården på Gotland, Monica Palmö, anser att man måste se till de kostnader man har i organisationen.Arkivfoto: Ulf Glimfalk
Foto: Ulf Glimfalk
Tandvårdsstödet är uppdelat i två delar; bidrag och högkostnadsskydd.
Patientens ålder avgör storleken på bidraget. Upp till 30 års ålder är bidraget 300 kronor per år, därefter 150 kronor till dess man fyllt 75. Över 75 år är bidraget 300 kronor.
Högkostnadsskyddet räknas utifrån den fastställda referensprislistan. Tandläkaren kan ta mer betalt, men Försäkringskassan betalar inte ut mer än referenspriset.
Högskostandsskyddet har tre nivåer:
Upp till 3 000 kronor betalar patienten allt.
För kostnader mellan 3 000 kronor och 15 000 kronor betalar man 50 procent.
Över 15 000 kronor betalar man 15 procent av kostnaden.