Juristen: Balders kontrakt strider mot lagen

När sommarsäsongen drar igång förvandlas studentlägenheterna på Volontärgatan till lägenhetshotell. Ett upplägg som inte är förenligt med hyreslagen, framhåller Helena Sjödell, jurist vid Hyresgästföreningen.

Bara trettio procent av studenterna vid Campus Gotland  har boendekontrakt som gäller för årets alla månader. På Volontärgatan hyr Balder ut studentlägenheter under tio av årets tolv månader.

Bara trettio procent av studenterna vid Campus Gotland har boendekontrakt som gäller för årets alla månader. På Volontärgatan hyr Balder ut studentlägenheter under tio av årets tolv månader.

Foto: Julia Ronsten

Gotland2020-08-17 14:49

Så gott som alla studenter vid Campus Gotland vill bo på ön året om. Det visar en undersökning från årsskiftet 2019/2020, som universitetets studentkår Rindi gjort. Men bara trettio procent av studenterna har boendekontrakt som gäller för årets alla månader.

– Att det inte finns tillräckligt många helårsboenden för studenterna har alltid varit ett problem. I nuläget flyttar studenterna flera gånger under sin studietid vilket leder till en otrygghet, säger Lovisa Thuresson, boendeförmedlare på Rindi.

Med sina 120 lägenheter på Volontärgatan är Fastighets AB Balder en av öns största aktörer vad gäller uthyrning av studentlägenheter. Sjuttiofem procent av de kontrakt som Balder upprättar med studenterna gäller för en period av tio månader, från första augusti till sista maj. Under juni och juli måste studenterna flytta ut.

– Vissa löser boende över sommaren genom att bo i bil, eller i tält. En del tränger ihop sig flera personer i mindre boende. Många studenter tvingas tacka nej till sommarjobb eftersom de inte får tag på ett ställe att bo på, säger Lovisa Thuresson.

Helena Sjödell är jurist vid Hyresgästföreningen och har granskat Balders korttidskontrakt. Hon har inte stött på liknande upplägg på andra orter och menar att kontrakten inte är förenliga med hyreslagen.

– Enligt hyreslagen har hyresgästerna besittningsskydd. Det innebär att om en student skulle säga: "Jag vill bo kvar över sommaren", måste Balder ansöka om prövning hos hyresnämnden. Jag har väldigt svårt att se att Balder skulle få rätt då, det vill säga att hyresnämnden skulle anse att studenterna måste flytta ut över sommaren. Problemet är att studenterna inte vet om sina rättigheter, säger Helena Sjödell.

Hon påpekar att hyreslagen är till för att skydda hyresgästen.

– Den är inte till för att ett företag ska kunna bedriva en lukrativ verksamhet. Det är tydligt att det inte är för studenternas skull som kontrakten skrivs på det här sättet, säger hon.

Fastigheterna på Volontärgatan har ägts av Balder i uppemot tio år, men det var först för fem år sedan som de tog över driften av verksamheten. Niklas Dabrowski, kundrelationsansvarig på företaget, berättar att huset har byggts i syfte att bedriva lägenhetshotell.

– Vi har fortsatt i samma linje som tidigare verksamhet. Det vill säga att bedriva lägenhetshotell på somrarna och hyra ut studentbostäder under vinterhalvåret, säger han.

Niklas Dabrowski berättar att Balder inte har liknande upplägg någon annanstans, men framhåller att "avtalen är korrekta och innehållet giltigt" – och att Balder håller sig till hyreslagen.

– Genom åren har vi haft en kontinuerlig dialog med universitetet och regionen. Vi har då kommit fram till att det är rimligt att 25 procent av våra lägenheter är "permanenta boenden" och resten så kallade "flexibla boenden". Det handlar om att hitta en balans. Upplägget passar den absoluta majoriteten av studenter i vårt område, säger han.

Han förvånas över att en så stor andel av studenterna vid Campus Gotland tycks vilja bo kvar på ön över sommaren.

– Enligt min uppfattning vill majoriteten av studenterna åka hem över sommaren. När vi i år, på grund av corona, erbjöd studenter som inte har helårskontrakt att stanna över sommaren, var det inte ens tjugo studenter som anmälde sitt intresse, säger Niklas Dabrowski.

Kontraktet bör innehålla

  hyresvärd

  hyresgäst/-er

  lägenhetens adress

  lägenhetens typ

  hyrestid och uppsägningstid

  hyresbelopp

  vad som ingår i hyran

  vilka utrymmen har du tillgång till utöver lägenheten

  har den tidigare hyresgästen gjort eventuella tillval av extrautrustning eller liknande som du blir bunden till

  allmänna villkor och särskilda bestämmelser. Ibland förekommer det bestämmelser som faktiskt inte gäller, ex att man inte får ha inneboende utan hyresvärdens tillstånd

Källa: Hyresgästföreningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!