Anna-Carin Stenholm Pihl är, producent för filmen, är överväldigad sedan hon tagit del av tittarsiffrorna:
– Allt är helt otroligt. Det bästa är att det lett till bra diskussioner och initiativ från så många, det var det Josefin ville, säger hon.
Dokumentären, som handlar om Josefin Nilssons artisteri med också om den destruktiva relation hon levde i under 90-talet, har renderat i exceptionella tittarsiffror med en webpublik på över 1 180 000, det vill säga mer än miljonen tittare.
Magnus Telander är PR-chef på SVT Kommunikation. Han erkänner att företaget blev taget på sängen av den uppmärksamhet dokumentären ledde till.
Inför publiceringen fredagen den 22 mars var tonen i media tämligen normal, men sedan brakade allting lös:
– Känslorna var starka och ledde till delningar av några av de mest framträdande profilerna på Facebook och Instagram, liksom manifestationen "Brinn för Josefin", säger han i ett påskbrev till SVT-anställda.
Från och med söndagen exploderade antalet artiklar som anknöt till filmen. Varje dag följande vecka genererade räckviddssiffror som motsvarar en hel kampanj för stora titlar som ”Bonusfamiljen” eller ”Mästarnas mästare”.
Publiceringsveckan nådde filmen högre räckvidd i media än motsvarande vecka för Melodifestivalen; över 2000 artiklar skrevs.
Filmen har sedan publiceringen i SVT även visats i de nordiska länderna och inom någon vecka blir en engelsk översättning klar:
– Folk har sett den utomlands och blivit engagerade utan att förstå allt, hur och om den ska spridas i världen vet jag inte, säger Anna-Carin Stenholm Pihl.
Från SVT finns inga planer på att arbeta med spridningen av dokumentären, uppger Anna Hagnefur på SVT International. Möjligheten finns dock för producent och projektledare att själva anmäla den till någon av de många tv-festivaler som finns, som Prix Italia och Prix Europa, upplyser hon.
– Filmen behandlar en allmängiltig problematik, den innehåller musik och Benny Andersson, så det är väl bara att börja anmäla, då, säger Anna-Carin Stenholm Pihl.
Marie Nilsson Lind, som är den som i filmen berättar om den misshandel Josefin utsattes för, arbetar för närvarande intensivt med att färdigställa den bok om sitt liv som hennes syster påbörjade.
Även hon är tagen och omtumlad av det stora engagemang som dokumentären genererat:
– Det här var precis det Josa ville, att det skulle pratas om de här sakerna. Hon var inte ute efter någon hämnd, bara ett bra samtal, säger hon.
Josefin Nilsson avled den 29 februari 2016.