”Josefin bad om det alla vill, att bli älskad”

SVT-dokumentären om Josefin Nilsson har ställt henne i ett helt nytt ljus som artist . ”Det viktigaste i allt det här är att minnas allt det goda och fina” säger Annelie Roswall.

Ainbusk 2008, i mitten Josefin Nilsson och Annelie Roswall. Annelie är omtumlad av reaktionerna efter SVT-dokumentären men vill hålla fokus vid barndomsvännens artisteri och värme.

Ainbusk 2008, i mitten Josefin Nilsson och Annelie Roswall. Annelie är omtumlad av reaktionerna efter SVT-dokumentären men vill hålla fokus vid barndomsvännens artisteri och värme.

Foto: Bengan Zettergren

GOTLAND2019-03-27 06:30

Annelie Roswall var en av de fyra rösterna i Ainbusk, barndomsvännerna från När som tillsammans fick uppleva en närmast oöverträffad resa.

Svensktoppsplaceringar, utsålda shower och konserter, samarbeten med Benny Andersson och sånger som tagit plats i svenska folkets hjärtan.

Gruppen hade en tid legat på is men när Josefin Nilsson avled 29 februari 2016 var det också det definitiva avslutet. Utan Josefin, inget Ainbusk. Det är de tre kvarvarande medlemmarna Annelie, Bittis Jakobsson och Marie Nilsson Lind helt överens om, så uttalas också i tv-filmen.

Det är just de tre som är de bärande personerna i dokumentären ”Josefin Nilsson - Älska mig för den jag är” som visas i SVT2 på fredag.

Men redan fredagen som gick, den dag Josefin skulle fyllt 50 år, gjordes den tillgänglig på nätet, och reaktionerna lät inte vänta på sig. Kommentarerna i sociala medier har flödat, de flesta har, liksom de flesta mediers artiklar, kommit att handla om det fysiska och psykiska våld Josefin utsattes för under 90-talet.

Annelie Roswall vill dock mest av allt fokusera på något annat:

– För mig är hennes värme, hennes artisteri, hennes sätt att fånga en publik någonting att minnas, jag är glad att det framgår genom den här filmen, säger hon i en intervju med GT.

För så är det, har hon märkt. De musikaliska inslagen i dokumentären har fött en längtan bland yngre att ta del av Josefins sångskatt.

I sin vildaste fantasi kunde hon inte, säger Annelie Roswall, föreställa sig de reaktioner som dokumentären fört med sig.

Hon är överraskad och omtumlad, men känner av svenska folkets värme. Och det är det allra viktigaste.

– Det är det som varit huvudsyftet med det här, att minnas Josas liv, allt det goda hon gjorde. Hon bad ju om precis det vi alla vill, att bli älskade för dem vi är, säger Annelie Roswall.

Ainbusks mest älskade sång, ”Älska mig”, skrevs som finalnummer till showen ”More Amore” på Göte Lejon hösten 1990.

Efter mycket om och men fick Benny Andersson godkänt för melodin av Marie och Josefin.

­– Kan du tänka dig, två Gotlandsbrudar i Benny Anderssons studio som säger nej till allt! har Marie Nilsson Lind berättat i en tidigare GT-intervju.

Marie skrev sedan texten i sin tvåa på Söder och Josefin sjöng ut sitt hjärta.

Sången spelas i dag på bröllop och begravningar och har nu också givit namn åt dokumentären över en starkt lysande stjärna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om