Jordbruksministern vill sätta stopp för svartfisket
- Det är dags att ta tag i det omfattande svartfisket i Östersjön, säger jordbruksminister Ann-Christin Nykvist.När EU-förhandlingarna om fisket i Östersjön inleds idag tänker Nykvist lyfta upp frågan om svartfisket på dagordningen. Sveriges hållning kommer i förhandlingarna vara att fisket i de östra delarna av Östersjön måste stoppas om man inte får bukt med svartfisket.
Sverige kommer i årets förhandlingar att ha en fortsatt restriktiv hållning.
EU-kommissionen har lagt fram förslaget att den fiskekvot på 49 000 ton, som gäller idag, ska minska till 41 000 ton. Men det budet är den svenska jordbruksministern mycket missnöjd med. Hon vill hellre följa Internationella havsforskningsrådets rekommendation om ett torskfiskestopp i östra Östersjön.
- De har förklarat att vi har mellan tre och fem år på oss att förhindra att det östra beståndet kollapsar.
Sverige går inte till förhandlingarna med något uttalat krav på fiskestopp. Med den hållningen har man inget förhandlingsläge, menar Nykvist. I stället har hon laddat upp med en arsenal av krav på andra åtgärder som måste genomföras för att man överhuvudtaget ska kunna tillåta ett fiske i Östersjön.
- Vi säger att om man inte kan säkerställa att torsken räddas genom andra åtgärder, så är det nej till fortsatt fiske som gäller, förklarar Ann-Christine Nykvist.
Hur sköts kontrollen?
Kraftigt reducerade kvoter, stängda områden och dagar och längre perioder hör till dessa "andra åtgärder" som Nykvist vill se mer av. Nytt inför årets förhandlingar är också att Sverige vill lyfta upp frågan om det omfattande svartfisket i Östersjön på dagordningen:
- Det finns uppgifter om att 45 procent av fisket i Östersjön är svartfiske, säger Ann-Christin Nykvist.
Vad gör polackerna?
I polska medier har hon kunnat läsa hur en polsk fiskebas medgett att den officiella fiskekvoten bara är en siffra på ett papper. Det verkliga fisket i Polen ligger långt över kvoten - och det har, enligt Ann-Christin Nykvist, också kunnat styrkas med siffror på hur mycket förädlad fisk som exporteras från Polen.
Ann-Christin Nykvist kommer att vända sig direkt till sin polske ministerkollega och be honom att kommentera dessa uppgifter, men hon kommer också att vända sig med en skrivelse till EU-kommissionären i fiskefrågor och be honom att klargöra hur han ser på de enskilda länderna egentligen sköter sin fiskerikontroll.
På hemmaplan kommer Ann-Christin Nykvist att arbeta vidare med fiskefrågorna. Vid dagens regeringssammanträde väntas regeringen fatta beslut om att man ska genomföra en översyn av fiskelagen.
Fiskelagen är idag främst uppbyggd kring rätten att fiska. När fiskefrågor mer handlar om miljö och fiskevård så anser jordbruksministern att detta också måste speglas i lagen. Samtidigt kommer man också att se över möjligheten att göra lagföringen effektivare genom att kustbevakningen får befogenhet att utdela böter till den som har begått ett fiskebrott
- Det handlar om långsiktighet. Vi måste kunna behålla vårt yrkesfiske utan att få kollapsade bestånd, summerar Ann-Christin Nykvist.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!