Under förra veckan skrev flera medier att Öland inte anses vara en ö om EU får bestämma, detta på grund av Ölandsbron som förbinder Öland med fastlandet. Detta har nu dementerats från flera håll, och EU-kommissionens representation i Sverige menar att det inte finns någon juridisk definition inom EU av vad som är en ö eller inte. I ett mejl till Helagotland.se skriver EU-kommissionen att uppgifterna om att Öland inte anses vara någon ö är en EU-myt, som kan härstämma från en brittisk myt från 2003 där EU sägs omdefiniera vad som gäller för att få ha ö-status.
Men även om Öland i allra högsta grad är en ö och precis som Gotland ingår i det operativa programmet "Småland med Öarna" så anses exempelvis Gotland ha ett större "särskilt territoriellt behov" än Öland. Det handlar bland annat om eftersläpning, utvecklingsnivåer, strukturomvandlingar och allvarliga och permanenta, naturbetingade eller demografiska nackdelar.
Så här skriver EU-kommissionen i ett mejl:
"Här har svenska staten i samarbete med regionerna och med vårt godkännande gjort en tolkning som skiljer sig för Gotlands del. Man bör dock märka att i Sverige är det endast delar av Norrland som anses ha 'allvarliga och permanenta, naturbetingade eller demografiska nackdelar'."
I praktiken innebär det alltså att man ser annorlunda på Gotlands behov av strukturfondsfinansiering än på till exempel Ölands. Det skulle med andra ord kunna betyda att Gotland kan få en större del av EU:s strukturfondspengar än Öland. Sammanlagt ska åtta miljarder kronor delas ut i de regionala fondstruktursprogrammen i Sverige. Till regionen "Småland med Öarna" utdelas 68 miljoner euro.
Här kan du läsa om fler klassiska EU-myter, som exempelvis att EU förbjuder lakritspipor >>