Jobbet är både hett och farligt

Åtta av tio vägarbetare tycker att trafikanterna visar dålig hänsyn när de passerar vägarbeten. Det visar en ny undersökning.- Man har blivit träffad av några backspeglar, säger Lars-Göran Lyander.

ORO PÅ ARBETET. Lars-Göran Lyander och Jan Ronström måste se upp för den varma asfalten, men även för bilarna.

ORO PÅ ARBETET. Lars-Göran Lyander och Jan Ronström måste se upp för den varma asfalten, men även för bilarna.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2009-06-24 04:00
Seko (Facket för Service och Kommunikation) presenterade i går en ny rapport om säkerheten vid vägarbeten. Den bygger på en undersökning som gjorts bland 2 000 verksamma inom vägbranschen och visar att det finns en stor otrygghet bland landets vägarbetare.
Nästan varannan tillfrågad oroar sig för att arbeta på vägarna på grund av bristande säkerhet och mer än var tredje uppger att det har skett någon typ av trafikrelaterad incident på
arbetsplatsen under det senaste året.
Lars-Göran Lyander, som med hjälp av kommunens radiostyrda lastbil asfalterar vägar runt om på Gotland, känner igen sig i siffrorna.
- På en del ställen är folk för jävliga. Står man med ryggen mot
bilarna är det lätt att det händer något. Man har blivit träffad av några backspeglar här, säger han och pekar på armbågen.

Värre på fastlandet
Varken han eller kollegan Jan Ronström är rädda på arbetstid eftersom det går mycket långsammare på de gotländska vägarna än på fastlandets flerfiliga motorvägar. Där händer det att trafikanterna, och ofta yrkeschaufförer, susar förbi i hög hastighet.
De är överens om att det är värst på mornarna när folk har bråttom till jobbet och lätt struntar i hastighetsbegränsningarna. De tror även att de flesta olyckor beror på bristande uppmärksamhet från trafikanternas sida.

Nonchalanta bakom ratten
- Mobiltelefonerna är en stor fara, folk har andra tankar i huvudet och är inte tillräckligt uppmärksamma, säger Jan Ronström.
Det håller Janne Rudén, förbundsordförande i Seko, med om. Han menar att många gör flera
saker samtidigt som de kör bil vilket minskar koncentrationen på själva bilkörningen.
Att prata i telefon eller skruva på stereon är två saker som gör att uppmärksamheten riktas mer framåt och mindre åt sidorna.
Enligt honom krävs en attityd-förändring bland trafikanterna om antalet olyckor ska minska.
- Trafikanterna måste ta det lugnare och sänka hastigheten, säger han.
Hastighetskameror och vägbulor är två sätt att sänka hastigheten. Om det finns möjlighet är dock det bästa att helt avleda trafiken från större vägarbeten.
- Arbetarna är ju inte där för skojs skull. Med bättre vägar håller bilarna längre, så egentligen är alla vinnare på att vägarbetena funkar, säger Janne Rudén.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om