JK överklagar kameror på Gotlandsfärja

Justitiekanslern tycker att det är helt fel att passagerare som åker med HSC Gotlandia II ska övervakas med kameror i salonger och uppe på verandan. Möjligen kan de vara påslagna vid nödsituationer. Ärendet överklagas därför till Kammarrätten i Stockholm.

Gotland2007-05-19 01:16
Kamerorna bevakar områden där passagerarna sitter och äter, vilar, läser, umgås och tittar på film. JK anser att man i möjligaste mån bör undvika det ur integritetssynpunkt.

- På platser där människor uppehåller sig i rekreationssyfte gör sig integritetsintresset mycket starkt gällande, säger JK:s utredare kammarrättsassessor Annica Runsten.

Länsstyrelsen gav tillstånd
Det var länsstyrelsen på Gotland som gav Destination Gotland tillstånd att sätta upp kameror den 18 juli 2006.

Rederiets motivering är att kamerorna ska användas för att bevaka samlingsstationer vid nödlägen och tillträdesvägar till skyddsområden inom fartyget. Redan då reagerade JK och skickade ärendet vidare till länsrätten. Där ansåg man att behovet av övervakning vägde tyngre än den enskildes intresse av att inte bli övervakad.

Länsrätten konstaterade att färjetrafiken snarare är ett allmänt transportmedel än en plats för rekreation. Rena rekreationsresor förekommer endast undantagsvis. Passagerarna torde inte förvänta sig någon egentlig avskildhet.

Rätten anser därmed att behovet av övervakningskameror vägde tyngre än den enskildes intresse av att inte bli övervakad.

Många är på semester
Det här håller JK inte med om utan anser att väldigt många resenärer är på semester när de åker med färjorna. För flera andra kan turen också betraktas som ett visst mått av vila och avkoppling. Det är dessutom stor skillnad på att omges av medresenärer och att övervakas av en anonym kamera.

När det gäller kamera ute på däck säger länsrätten att det utrymmet mest används av rökare och kan inte vara så behaglig eftersom fartyget går så fort. JK tycker att rätten till integritet är lika stort där.

Destination Gotland hävdar att folk inte kan identifieras med hjälp av kamerorna. Det håller inte heller JK med om och säger att det tvärtom inte möter något hinder att identifiera människor med hjälp av klädsel, gångstil och andra kännetecken.

- De passagerare som är nära kameran och vänder sig mot den kan identifieras fullständigt.

30 kameror
Gotlandia II har sammanlagt 30 kameror. Tio av dessa vill JK ta bort, vilket Kammarrätten nu får ta ställning till. Seko sjöfolk överklagade också länsstyrelsens beslut om kameraanvändningen.

Enligt lagen kan övervakning med kamera tillåtas om den behövs för att förebygga brott, förhindra olyckor eller något jämförbart ändamål.

De båda större kinafärjorna har fått 50 kameror vardera godkända.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om