Eftersom det var ganska molnigt var Gotland inte den bästa platsen för den som ville följa tisdagsmorgonens solförmörkelse. Från radiohuset i Stockholm kunde Jesper Sollerman se hur månen täckte stora delar av solen. Han berättade om sina iakttagelser för Morgonpassets lyssnare.
Hur märkvärdig var den här solförmörkelsen, jämfört med andra?
- De riktigt häftiga solförmörkelserna är de totala, när det blir helt mörkt. De är sällsynta. I Sverige hade vi senast en sådan 1954. Den här solförmörkelsen var ganska stor. 80 procent av solen täcktes av månen. Nu dröjer det till 2015 innan vi får se en lika stor solförmörkelse igen. Och efter det dröjer det ytterligare tio år innan vi får se nästa, berättar Jesper Sollerman.
Är en dag med solförmörkelse en högtidsdag för en astronom?
- Ja, lite speciellt är det, för det är en av de få saker som vi tittar på som också allmänheten kan se.
Jesper Sollerman växte upp i Visby och var mycket intresserad av astronomi redan under sin skoltid. Många delar hans intresse och läser astronomi, men Jesper fick möjlighet att bli en av de få som kan arbeta som astronom. I dag är han docent vid institutionen för astronomi vid Stockholms universitet och förra vintern blev han också ordförande för det Svenska astronomiska sällskapet.
Som forskare intresserar Jesper Sollerman sig främst för supernovor - stjärnor som exploderar.
- Man kan inte förutsäga när de kommer att explodera. Blir det inga explosioner så blir det ingen rolig forskning.
Är din forskning bara nyfikenhetsforskning eller har den någon faktisk nytta för livet här på jorden?
- Både och, för jag tror att nyfikenhetsforskning har stor betydelse för vårt liv här på jorden. Vi har kanske ingen praktisk nytta av den, men vi behöver den för perspektivens och sammanhangens skull. Tänk bara på alla andra grundämnen som vi består av. Hade de inte slungats ur från stjärnor som exploderat så skulle inte vi ha funnits till.
Så vi består av stjärnstoft?
- Ja, det kan man säga.
Vilken upptäckt är du mest stolt över?
- Den som har störst betydelse är den som handlar om hur universums framtid kommer att se ut. Universum expanderar hela tiden och man har funderat på om det kommer att fortsätta så, eller om universum kommer att börja krympa. Men det verkar som att det kommer att fortsätta expandera och att det går fortare och fortare. Den upptäckten gjorde vi för tio år sedan och det var ett genombrott, men sedan tar det tid att fylla i detaljerna.
Tröttnar du aldrig på stjärnor?
- Visst är det en del rutinarbete, men än har jag inte tröttnat.