Jättestallar med symbolvärde

- Det finns ett stort symbolvärde i den här anläggningen. Ni visar att uppfödning av köttdjur är något att satsa på.Det sa jordbruksminister Eskil Erlandsson när han i går invigde Ejmunds Stafvas nya jättestallar för köttproduktion i Barlingbo. Härifrån ska 1200 djur om året levereras till slakt.

Foto: Fotograf saknas!

Gotland2007-11-08 04:00
I slutet av september stallades de första djuren in i de nybyggda djurstallarna vid Stafva i Barlingbo. Än är det inte fullt i stallarna, så när anläggningen invigdes i går kunde mer än hundra gäster äta middag i ett stort partytält inne i ett av stallarna. I vimlet syntes handlare, krögare, lantbrukare, politiker och de byggare som sett till att stallarna kunnat uppföras snabbt och smidigt.
Det är faktiskt bara ett och ett halvt år sedan Odd Norman och Patric von Corswant kläckte idén om att gå samman och bygga upp en av Sveriges största anläggningar för köttproduktion. En anläggning som med sin stora kapacitet ska svara på marknadens efterfrågan på stora volymer av kvalitetskött.
- Jag gick och grunnade på vad jag skulle satsa på i framtiden när jag fick ett telefonsamtal från Odd. I augusti förra året lämnade vi pappers-planeringen, i mars tog vi det första spadtaget och sedan har det bara rullat på, berättar Patric von Corswant.
Sedan dess har inte bara de nya djurstallarna byggts upp på Stafva. Hela odlingslandskapet runt gården har också förändrats. Borta är odlingen av betor och potatis. Här används markerna numera till vallodling och bete. När produktionen är fullt utbyggd är det ju tusen djur som ska utfodras i stallarna.

Ringar på vattnet
Odd Norman och Patric von Corswant har hämtat merparten av den första besättningen från uppfödare på fastlandet, men ambitionen är att deras anläggning ska kunna få halvårsgamla djur från gotländska gårdar. Då kommer den här satsningen att verkligen skapa ringar på vattnet, menar Patric von Corswant.
Sedan svarar Ejmunds Stafva AB för uppfödning av djuren tills de är slaktfärdiga. Varje vecka kommer 38 djur att skickas från Ejmunds och Stafva till slakteriet i Visby, sedan transporteras köttet vidare till Stockholm där det styckas och möras innan det konsumentpackas vid Scan i Skara. Köttet kommer sedan att säljas under märket Ejmunds gårdskött, som redan i dag finns på marknaden i Stockholmsområdet.

Rätt i tiden
Jordbruksminister Eskil Erlandsson skötte gårdagens invigning av de tre nya djurstallarna i Barlingbo. Han tycker att Odd Norman och Patric von Corswant och deras familjer gör en satsning som ligger helt rätt i tiden när de satsar på produktion av kvalitetskött:
- Sverige kan aldrig tillverka den billigaste maten, men vi kan producera den bästa och det är det ni satsar på. Det finns ett stort symbolvärde i den här anläggningen. Ni visar att uppfödning av köttdjur är något att satsa på och ni kommer att få efterföljare, sa Eskil Erlandsson och fortsatte:
- Det finns en stark framtidstro inom de gröna näringarna i dag. Priset på spannmål har nästan dubblerats och mjölken och fläsket ser ut att följa efter.
Det klipptes inga band när trumpetfanfarerna ljöd över ladugårdsplanen. I stället drogs täckelsen bort från namnskyltarna "Inger", "Ann" och "Maud". Det är namnen på de tre nya stallarna, men också på Odd Normans fru och Patric von Corswants nuvarande och tidigare fruar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om