Jätteinvesteringar på Cementa

250 miljoner kronor investeras i Cementa i Slite under de närmaste åren.

Gotland2006-12-19 06:00
Ugnarna rustas upp, utsläppen blir renare och hela kajen ska förstärkas. Allt för att Cementa ska kunna använda mindre fossilt bränsle och samtidigt kunna öka sin produktion.
- De tror på oss och det är jätteroligt. Efter den här investeringen kommer vi att vara en av de tio mest effektiva cementfabrikerna i världen. Cementa i Slite blir en Rolls Royce i cementvärlden, helt enkelt!
Det säger Hans Gustafsson, platschef för Cementa i Slite, sedan han fått besked om att styrelsen för Heidelberg Cement i Tyskland har givit klartecken för ombyggnader och upprustning för 250 miljoner kronor på Slitefabriken. Det handlar om den största investering som gjorts i Slitefabriken sedan de stora miljöinvesteringarna här i slutet av 80-talet och början av 90-talet.
En stor del av satsningarna har drivits fram av det faktum att Cementa ställer om från fossilt bränsle till alternativa bränslen som bildäck, plast, papper, kött- och benmjöl och brännbart avfall. Halvfuktiga "sopor" kräver effektivare och tätare ugnar, men de ställer också högre krav på förvaring och transporter eftersom det handlar om mycket större volymer.
- I dag ersätter vi 30 procent av det fossila bränslet med alternativa bränslen, men vi siktar på att öka den andelen till 60 procent, berättar Hans Gustafsson.
För 250 miljoner kronor får Cementa:
En totalrenovering av 250 meter kaj och en helt ny lastkran. Kajen måste förstäkas för att kunna ta emot de stora volymer av alternativt bränsle som ska ersätta det mesta av fabrikens eldning med kol. Bränslet kommer sedan att transporteras in i fabriken via ett nytt och mer effektivt transportband.
En 3 200 kvadratmeter stor lagerbyggnad för bränsle. I dag ligger plast, bildäck och annat bränsle ute i det fria och det innerbär att det blåser omkring skräp i området. Lagerbyggnaden byggs vid den gamla huvudentrén, där det idag finns omklädningsrum, matsal och kontor.
Ny matsal, nytt omklädningsrum och nya kontor.
En utbyggnad av ugn 8, som byggdes för 27 år sedan och en utvidgning av det kyltorn som hör till denna ugn. Här uppgraderar man också elfiltret så att stoftutsläppen minskas till 10 mg per kubikmeter luft (i dag släpper man ut mellan 25 och 30 mg per kubikmeter.) Ugn 8 kommer också att förses med en ny kylare som, bara den, kommer att kosta 40 miljoner kronor.
Upprustning av ugn 7 och ett helt nytt kyltorn till denna ugn. Ugn 7 kommer också att få ett nytt textilt spärrfilter.

250 personer rustar upp ugn
Förra veckan fick Hans Gustafsson klartecken från Heidelberg Cements styrelse om att investeringarna kan genomföras. Redan i mitten av februari kommer man att vara igång. Då stängs ugn 8 av och under en dryg månad kommer 250 personer att vara sysselsatta med att rusta upp ugnen. I november är det dags för nästa ugn att rustas upp. Den upprustning som kommer att ta längst tid är renoveringen av kajen i Slite. Kajen kommer att vara klar under 2008.
- Det kommer att bli en hel del arbetstillfällen genom dessa investeringar, men själva kommer vi inte att anställa någon. Vi tar in så mycket gotländska firmor som vi kan, men sedan kommer vi också att ta in personal från både fastlandet och andra delar av Europa, berättar Hans Gustafson.
Hans Gustafsson är mycket nöjd med att Heidelberg Cement vill satsa på Slite. Cementfabriken i Slite är modern, men man måste hänga med.
- Byggde vi inte om så skulle vi stagnera. Det som driver fram dessa investeringar är att vi måste vara konkurrenskraftiga. Vi vill finnas kvar här under många år framöver och då måste vi kunna leverera bra och billigt cement.
Investeringarna är också nödvändiga för att Cementa i Slite ska kunna genomföra den produktionsökning som man vill göra. Cementa vill öka årsproduktionen från 2,2 miljoner ton cement till 2,5 miljoner ton. I början av februari kommer beslutet från miljödomstolen om Cementa får lov att genomföra denna utökning av produktionen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om