Sedan fem år tillbaka axlar han rollen som partiledare för Folkpartiet och därmed blir det mindre samkväm och mingel under Almedalsveckan och större press.
Nu måste jag ju fokusera på att leverera ett stort tal.
Vad kommer du att lyfta i ditt stora tal?
Många saker, men främst om arbetsmarknaden. Vi kan inte luta oss tillbaka bara för att det går bättre än i Sydeuropa. En del har den attityden, men vi måste bli vassare. Men resten behåller jag nog för mig själv än så länge.
Frågan om landsbygdsskolor har varit mycket stor på Gotland under det gångna året. Varför?
Frågan är inte bara stor här, den är stor i stora delar av landet. Det finns inget enkelt svar, men det finns en gräns för hur liten en skola kan vara för att behålla kvalité.
Var går den gränsen?
Om man talar om exempelvis ett högstadium så måste de kunna ha lärare i alla ämnen. Blir det för få elever går inte det.
När skoldebatten gick het på Gotland lyftes även frågan om att staten ska återta skolansvaret, vilket du är för. Hur ser din inställning ut?
Det var ett misslyckande att ge kommunerna ansvar för skolan. I dag ser det väldigt olika ut i kommunerna när det handlar om hur de satsar på skolan. En del prioriterar inte skolan alls, medan vissa gör det. Jag tycker att kommunerna har misshandlat lärarna.
Det leder in på nästa fråga. Hur ska skolan lyckas locka bra lärare i framtiden?
En av orsakerna till att det är svårt är anställningsvillkoren. Det finns en rad åtgärder som staten kan göra dock. Bland annat förbättrar vi lärarutbildningen och inför lärarlegitimation. Dessutom kan en karriärreform hjälpa. Det innebär att duktiga lärare ska kunna tjäna mer och få mer ansvar i skolan.
Under året har det blivit klart att Högskolan på Gotland går samman med Uppsala universitet. Vad tror du om de små högskolornas framtid?
Jag tror att den modellen man väljer nu är väldigt bra. Nu är Högskolan på Gotland formellt sett en del av Sveriges bästa och största universitet, det tror jag i längden borgar för bättre kvalité. En del kritiker menar att samgåendet är en fara för den mindre högskolan, men jag säger tvärtom. En högskola behöver professorer i varje ämne och det kan vara svårt att upprätthålla det om man är en för liten skola. Det är viktigt att de små högskolorna finns kvar och att det fortsätter att finnas utbildning på de platser där det finns i dag. Jag tror starkt på den modellen som Gotland nu använt och i längden ger det en större garanti för att högskolan blir kvar.
Försvaret är en av Folkpartiets stora frågor. Hur ser du att försvarets närvaro på Gotland kommer att se ut i framtiden?
Vi får titta på det inför försvarsbeslutet som gäller 2015, men jag tillhör ju dem som tycker att det var synd att försvaret las ner här under Göran Perssons ledning. Jag skulle gärna se att vi återskapar en del. Jag vill se någon form av försvar. Det finns olika idéer men får till sist försvarsledningen säga till om. Vi lever just nu i fredlig tid, men ingen kan säga något om framtiden.