Jakten på ö-olja oroar politikerna

Två bolag har fått tillstånd att leta efter olja i sex områden på ön. Det oroar politikerna - på bägge sidor om blockgränsen.- Vi har för lite att säga till om i den här frågan, säger Mats Hedström (M).

<7GT_Bildrubrik>BERGMästare</7GT_Bildrubrik>. Åsa Persson är Sveriges enda bergmästare och arbetar vid myndigheten Bergsstaten. I går informerade hon politiker och tjänstemän vid regionen om reglerna för oljeutvinning. I bakgrunden Harriet Lihnell (MP).

<7GT_Bildrubrik>BERGMästare</7GT_Bildrubrik>. Åsa Persson är Sveriges enda bergmästare och arbetar vid myndigheten Bergsstaten. I går informerade hon politiker och tjänstemän vid regionen om reglerna för oljeutvinning. I bakgrunden Harriet Lihnell (MP).

Foto:

Gotland2011-10-12 04:00

Tidigare i år fick bolaget Tethys Oil tillstånd att göra undersökningar på ett 57 000 hektar stort område på norra Gotland.

Senare fick konkurrenten Shale Oil lov att leta på ett 45 600 hektar stort område på främst östra och södra Gotland.


Politisk enighet
Miljö- och hälsoskyddsnämnden bekymras över oljebolagens planer på att utvinna olja ur det gotländska berget.

- Det räcker med att ett par droppar olja kommer ut i vårt grundvatten så måste vi flytta, säger Mats Hedström, som inte är förtjust i att bolagen fått tillstånd av myndigheten Bergsstaten.

Missnöjet delar han med övriga politiker i nämnden.

- Det finns ingen skillnad, vi tycker lika i den här frågan. Det säger Harriet Lihnell (MP), ordförande i nämnden.

I går gästades Region Gotland av Åsa Persson, bergmästare vid myndigheten Bergsstaten. Syftet med mötet var att informera politiker och tjänstemän om hur den här typen av ärenden hanteras.

- Det är relativt lätt att få tillstånd att undersöka marken, men för att få tillstånd att utvinna oljan ställs höga krav. Det får bland annat inte påverka miljön, då kan det bli stopp, säger Åsa Persson.

Bergsstaten har gett tillstånd för de första markundersökningarna, sedan krävs andra tillstånd från flera myndigheter för själva exploateringen. Och det är först då som regionen och länsstyrelsen får möjlighet att säga sitt.

- Vi känner oss ganska små. Det betyder att regionen måste lägga stor kraft på att ta fram argument istället för att bara säga nej direkt. Vårt halmstrå kan vara att det finns fornlämningar i områdena som måste undersökas innan tillstånd kan ges, säger Mats Hedström.


Delvis lugnad
Harriet Lihnell kände sig bara delvis lugnad av de besked hon fick från bergmästaren:

- Hon berättade om ett exempel från Billinge där ett bolag fick tillstånd av Kammarrätten att borra, trots att det handlade om ett Natura 2000-område.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om