Jakten på gotländska gråsälar fortsätter i år

Förra året fick öns jägare skjuta 50 sälar. Bara drygt hälften sköts. Antalet gråsälar är stort och tio gotländska fiskare får nu dela på 700 000 kronor i ersättning för skador.

Skador. Daniel Cedergren får ständigt laga hål i sina nät som orsakats av sälar.

Skador. Daniel Cedergren får ständigt laga hål i sina nät som orsakats av sälar.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2017-05-22 13:30

Naturvårdsverket har beslutat hur många gråsälar som får skjutas under 2017. Av jaktkvoten på 525 sälar i hela landet får 50 skjutas på Gotland. Det är lika många som tilläts under förra årets skyddsjakt, men då fälldes bara 32 djur. Att lyckas skjuta en gråsäl från en gungande båt är svårt, och jägaren måste först ha genomgått en särskild utbildning.

– Blåser det är det en omöjlighet att jaga. Gungar båten lite så träffar man inte, säger Johan Thomsson, ordförande för Jägareförbundet på Gotland.

Han får ofta samtal från gotländska fiskare i behov av hjälp och var förra året med att skjuta ett 20-tal gråsälar, bland annat utanför Herta och Närshamn.

Antalet gråsälar i Östersjön har under flera år ökat kraftigt. Naturhistoriska riksmuseet uppskattar att stammen ökat till mellan 38 000 och 50 000 sälar. Skadorna för landets yrkesfiskare beräknas uppgå till över 30 miljoner kronor årligen. Tio gotländska fiskare får nu dela på 700 000 kronor för skador under 2016.

En av dem är Daniel Cedergren i Djupvik. Han har sålt sin stora båt, men fiskar med en femmeters plastbåt. Innanför Karlsöarna ser han säl nästan dagligen, särskilt på höstarna.

– I höstas var det ingen idé att sätta nät. Det är inte roligt att komma ut när det bara är huvuden kvar. De plockar rent på fisk, säger Daniel Cedergren.

Fiskaren Thorgrim Christiansson har samma erfarenhet och han liknar sälarna vid andra skadedjur som råttor. Han har slutat fiska runt Gotland på grund av det stora antalet sälar. Men även vattnen väster om Bornholm börjar bli drabbade. Thorgrim visar en bild från förra veckan, med mängder av torsk som bara har huvudet och en kort bit av kroppen kvar. För i fjol får han 85 000 kronor i ersättning, men de verkliga skadorna uppskattar han till det dubbla.

– Det är många områden som inte är fiskbara och det täcker inte ersättningen, säger han.

Naturvårdsverket tillåter skyddsjakt på 50 sälar under 2017 i samband med fiske. Johan Thomsson på Jägareförbundet hade hellre velat införa licensjakt som inte var kopplad till fisket.

– Kommer vi ut kryllar det av säl men vi kan inte skjuta förrän vi har tagit upp näten. Och hur ska vi veta vilken säl som gjort skadan, säger han.

EU har infört stopp på handel av sälprodukter. Det menar Johan Thomsson gör det svårt att se sälarna som en resurs, istället för skadedjur, när stammen ökat kraftigt.

– Vi har problem att gå från bevarande till förvaltning, säger han.

Ersättning 2016:

Johannes Klingvall, 291 077 kronor.

Sven-Ove Nordin, 188 767 kronor.

Thorgrim Christiansson, 85 191 kronor.

Ingvar Hallgren, 35 972 kronor.

Sten Nordin, 35 282 kronor.

John Nilsson, 20 035 kronor.

Björn Meijel, 17 825 kronor.

Roland Pettersson, 13 140 kronor.

Olof Broander, 7 931 kronor.

Daniel Cedergren, 4 602 kronor.

Källa: Länsstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om