Jägare kräver att länsstyrelsen tar tag i frågan

Lidandet för de tusentals oljeskadade fåglarna på sydöstra Gotland kan snart vara över, men från flera håll hörs nu kritik över hur frågan har hanterats.
Jägarnas riksförbund kritiserar länsstyrelsen för att de inte tar tag i frågan och styr upp arbetet: Någon myndighet måste samordna arbetet för att fåglarna inte ska behöva lida i onödan, menar förbundets riksviltvårdskonsulent.

Gotland2006-12-15 06:00
Flera jägare har deltagit i arbetet med att avliva oljeskadade fåglar som flugit in mot Gotlands sydöstra kust sedan i söndags. De har givit sig ut på eget initiativ, de vill inte att fåglarna ska lida, men på måndagen fick flera jägare avbryta jakten sedan ammunitionen tagit slut.
Rolf Beinert, som var länsjaktvårdare till för tolv år sedan, fick många samtal från jägare som saknade ammunition.
- De ringer till mig och är helt vansinniga. De vet inte vem de ska kontakta och det verkar inte alls fungera! Det är ren skandal, för vi måste se till att så snabbt som möjligt få bort de skadade fåglarna. De lider ju, sa Rolf Beinert till GA i måndags.

Jägarnas riksförbund
Nu får han stöd från Jägarnas riksförbund. Arne Karlsson, som är riksviltvårdskonsulent på förbundet är upprörd över att ingen myndighet vill ta ansvar för de lidande fåglarna:
- Det gör mig både ledsen, arg och förbannad. Om det inte finns en organisation och en uppbackning omkring jägarna så kommer de snart att stanna hemma.
Myndigheterna deltar på olika sätt i arbetet för att förkorta fåglarnas lidande: Kommunens räddningstjänst bekostar den ammunition som jägargillet delar ut till sina medlemmar och kustbevakningen har under flera dagar åkt längs kusten och skjutit skadade fåglar.
Men ingen samordnar arbetet och vill ta på sig det fulla ansvaret:
- Det behövs någon som fungerar som en spindel i nätet för att det här arbetet ska fungera, säger Arne Karlsson.
Själv menar han att det är länsstyrelsen som måste vara den självklara samordnaren om ansvarsfrågan är oklar. Genom länsstyrelsen utses den viltvårdsnämnd som ska finnas i varje län. Nämnden ska sammanträda minst en gång om året, men på Gotland har den nämnd som utsågs efter valet 2002 aldrig sammanträtt.
Arne Karlsson och Jörgen Carnell, som är ordförande för Jägarnas Riksförbund på Gotland, anser att frågan om hur man ska ta hand om de oljeskadade fåglarna vore en självklar fråga för viltvårdsnämnden.
- De skulle kunna bygga upp en organisation så att det finns klara papper på hur man ska agera innan problemet uppstår. Man kan tycka att det handlar om "bara fåglar", men de oljeskadade fåglarna utsätts för ett enormt lidande, säger Jörgen Carnell.

Landshövdingen
Från Jägarnas riksförbund tänker man nu vända sig till landshövdingen med kravet om att viltvårdsnämnden börjar arbeta.
Thomas Johansson som arbetar med jakt- och viltfrågor på länsstyrelsen påpekar att länsstyrelsen inte kan tvinga nämnden att sammanträda, men han håller med om att den skulle kunna vara ett forum för hur man ska arbeta med de oljeskadade fåglarna.
- Det är inte helt bra att det inte finns någon som har överblick över vad det är som händer med fåglarna. Det är möjligt att vi måste göra något åt att det finns oklarheter kring ansvarsfrågan. Inom kort kommer vi att ta upp frågan inom länsstyrelsen, för det är inte tillfredsställande som det är nu, säger Thomas Johansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om