Jag trodde jag skulle dö

Jul- och nyårshelgernas kalas är över. Så inte årets influensaepidemi. För under julhelgerna smittas extra många, då reser och umgås människor extra
flitigt.
Just nu ligger många gotlänningar nerbäddade i mycket hög feber, och fler kommer att drabbas. Kulmen har ännu inte nåtts. Men hur sjuk blir man egentligen?
Helena Ansén i Visby insjuknade på juldagen.
­ Jag trodde att jag skulle dö. Jag hade 41,3 graders
feber, så här sjuk har jag aldrig någonsin varit, säger hon.

Gotland2004-01-08 04:00
Just nu ligger åtskilliga gotlänningar nerbäddade i hög feber. Årets influensavåg drar fram över ön, många har blivit smittade under julhelgernas kalas. De allra flesta som insjuknar klarar sjukdomen på egen hand. Febernedsättande, mycket vätska och uppemot en vecka i stillhet brukar räcka. Men äldre människor drabbas hårdare, ett antal har behövt läggas in för vård på infektionskliniken.
Men hur sjuk blir man då?
Helena Ansén i Visby och hennes två barn insjuknade i feber på juldagen.
<span class=MR>Värk i kroppen</span>
Det började dagen efter julafton med värk i kroppen.
­ Jag fick ont i nacken och kroppen hängde inte riktigt med, säger Helena.
Då hade familjen redan hunnit smitta alla man firade jul tillsammans med. Medan tomten delade ut klapparna spred sig influensasmittan som värst. Helenas svärfar, hennes sambos farmor, barnens kusiner...alla blev de sjuka. Men hur skulle man kunnat veta att influensan var på gång!
På natten mellan juldagen och annandagen vaknade Helena klockan fyra med över 40 graders feber. Hon var glödhet, hade ont i hela kroppen och benen bar inte.
­ Hela min jul blev förstörd. Jag orkade inte någonting, jag låg utslagen i sängen i ett mörkt rum, berättar Helena. Hennes termometer visade som mest 41,3. Då ringde hon sjukvårdsupplysningen. Alvedon förmådde inte sänka febern och ingenting annat hjälpte.
­ Jag trodde att jag skulle dö, så här sjuk har jag aldrig någonsin varit, säger hon.
När det var som värst tog hon tempen en gång i timmen, Helena trodde inte att man överlevde mycket högre feber. Men efter tre dygn sjönk så äntligen febern.
<span class=MR>Markus räddade läget</span>
Barnen Anton, fem månader och Kasper, snart fyra, hade under tiden också 40 graders feber. Men barn klarar det mycket bättre än vuxna.
Och som tur var blev Helenas sambo Markus aldrig smittad.
­ Tänk om alla i familjen skulle bli så här sjuka, hur skulle man klara det, säger Helena.
Markus fick ta hand om barnen, med över 40 graders feber hade Helena varken koll på omgivningen eller tiden. Hon sov mest hela tiden.
Det värsta var ändå amningen. Sonen Anton är bara fem månader och Helena var så sjuk att hon inte orkade amma honom. Markus fick ta barnen med sig och åka iväg och köpa mjölkersättning.
Helena har aldrig tidigare haft influensan.
­ Är det här influensan vill jag aldrig mer ha den, säger hon.
Fortfarande är Helena täppt i näsan och de första dagarna efteråt var jobbiga. Hon fick hjärtklappning av att gå i trappor och orkade ingenting. Sjukdomen sitter kvar länge i kroppen.
När Helana Ansén inte ligger däckad jobbar hon med att sälja försäkringar. Men influensan går inte att försäkra sig mot. Däremot har Helena hört att man inte blir smittad av samma influensatyp en gång till, det är alltid en tröst för framtiden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om