"Jag trodde inte att vi skulle få examensrätt"

Högskolan på Gotland får inte rätt att utfärda civilekonomexamen. Fördjupningsalternativen är för få och lärarkompetensen för låg. Högskoleverket avslår därför skolans ansökan. - Jag trodde nog inte att vi skulle få examensrätt, men vi lämnade in en ansökan ändå, säger rektor Leif Borgert.

Foto: Fotograf saknas!

Gotland2007-06-28 01:06
I november förra året beslutade regeringen om en ny civilekonomexamen och landets lärosäten uppmanades att hos högskoleverket ansöka om examensrätt. 23 ansökningar lämnades in, bland annat från Högskolan på Gotland. Här finns redan en rad treåriga ekonomutbildningar, men för att klara kraven måste skolan erbjuda en fyraårig utbildning med fler fördjupningsalternativ.Bara sex lärosäten uppfyller kraven. De som får rätt att utfärda civilekonomexamen är universiteten i Göteborg, Linköping, Lund, Stockholm, Umeå och Växjö.Bland dem som fått sina ansökningar avslagna finns Högskolan på Gotland. Högskoleverket konstaterar att öns högskola bara har två fördjupningsalternativ - business and trade (BAT) samt management och IT (MIT). Det krävdes ytterligare ett alternativ för att uppfylla kravet på mångfald.Docentkompetens
Högskoleverket konstaterar dessutom att Högskolan på Gotland saknar lärare med docentkompetens inom fördjupningsämnena. Även i övrigt är lärarkompetensen för låg. Skolan har inte tillräckligt många disputerade lärare för att klara handledningen av elevernas examensarbeten.Högskolan på Gotland planerade för en civilekonomutbildning med 40 helårsplatser, men eftersom det var oklart med examensrätten har den inte funnits med i kursutbudet. En del andra högskolor har chansat och tagit med civilekonomutbildningen i kurskatalogen.Högskoleverkets beslut innebär inga förändringar för Högskolan på Gotland.- Nej. Vi fortsätter med våra treåriga utbildningar med kandidatexamen. Intresset för dem är fortsatt stort, säger Leif Borgert.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om