"Jag tänker bli en bra biskop"

Han skrev sig på Gotland förra veckan och biskopsvigdes för stiftet i går. Trots att biskopsgården ännu är full av ouppackade kartonger känner sig Lennart Koskinen redan som en gotlänning.
­ Jag har hört mig själv uttala orden "dom i Stockholm"... Det berättar en del om var man befinner sig mentalt, säger Lennart Koskinen.

Gotland2003-09-01 04:00
Sista veckorna innan biskopsvigningen blev intensiva för Lennart Koskinen. Han hade semester, men ägnade tiden åt att gå runt och bekanta sig med blivande medarbetare och sätta sig in i sina framtida arbetsuppgifter. Tre dagar innan vigningen drog han sig dock tillbaka till en retreat på ett estniskt kloster tillsammans med alla de svenska biskoparna.
­ Retreat är ett sätt att tömma sig på sig själv och fylla sig med något annat, förklarar han.
Vad innebär biskopsvigningen för dig? Kommer du närmare heligheten?
­ Närmare heligheten tror jag inte att jag kommer. Vi är alla är lika mycket värda, även om vi är olika. Det här är viktigt att betona, inte minst på Gotland där jag har uppfattat det som att biskopen, landshövdingen och generalen betraktas som en slags överklass. Men som biskop vill jag vara "servus servorum" - "tjänarnas tjänare".
Du har förklarat att du mest kommer att använda biskopsmössan som tehuva. Ligger det någon slags programförklaring i det?
­ Ja. Jesus var en enkel man och mitran är en anskrämlig symbol. Men jag kommer att använda den ibland. Mitran och staven behövs inte för Guds skull, utan för människors. Ibland behöver vi symboler som påminner oss om att det finns något som är större än oss själva. Likadant är det med kyrkobyggnaden, den stämmer till högtid, men Gud finns ju lika mycket utanför kyrkan. Och där ligger min programförklaring: Att få människor att upptäcka heligheten i vardagen.
"In mundo, non ex mundo" - " i världen inte av världen", det är det valspråk som Lennart Koskinen har skrivet i sitt vapen. Att han vill nå ut i världen och samhället markerar han med att ge ut delar av sitt herdabrev, sina ambitioner, som en bilaga i de gotländska tidningarna. Här kommer han också att be gotlänningar att skriva till honom om vad de vill att han ska arbeta med.
Efter biskopsvalet i våras redogjorde han för en del av sina andra ambitioner på Gotland. Under sommarens lopp har han vässat idéerna och kommit fram till att det i första hand är ungdomar som stiftet bör satsa på. Lennart Koskinen har idéer om hur konfirmandundervisningen bör utvecklas med läger och rollspel. Lekmännen i kyrkan är en annan grupp som han vill lyfta fram och satsa på. Lennart Koskinen har också klargjort att han vill arbeta mot kvinnoprästmotstånd.
Har du fått några reaktioner på det från kvinnoprästmotståndare?
­ Jag har insett att jag måste skynda långsamt. I praktiken innebär det att svälta ut kvinnoprästmotståndarna genom att inte prästviga eller förorda dem. Visby stift ska inte vara attraktivt för svartrockar. Den bilden vill jag förändra.
Kommer du att arbeta vidare med någon av de satsningar som initierats av Biörn Fjärstedt?
­ Ja, framför allt arbetet med teobalt och fortbildningar. Biörn Fjärstedt har gjort ett så gott arbete med mässan att problemet i dag inte är att det är nattvard för sällan, utan snarare att det behövs en mångfald i gudstjänstlivet. Många tycker att gudstjänster är för tråkiga och jag vill att vi skapar flera alternativ.
Spelar det någon roll vem som är biskop i ett stift?
­ Nja... En dålig biskop kan inte göra så mycket skada, allt brukar fungera ändå.
­ Men en bra biskop kan göra nytta. Och jag tänker bli en bra biskop!
Vigd. Jag tänker bli en bra biskop, säger Lennart Koskinen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om