"Jag skäms för det jag gjort"
Bokföringen stämde inte på snickeriet Gad produktion i Hemse. Då började en anställd att manipulera med siffrorna.- Jag skäms för det jag gjort, säger den 56-årige mannen.
Foto: Dennis Pettersson
Men bolaget Gad Produktion gick dåligt.
Skulle skapa ordning
Hösten 2004 anställdes den nu 56-årige mannen för att få ordning på rutinerna vid snickeriet.
- Det var en väldig oordning i verkstaden med katastrofala förseningar av leveranserna till kunderna, berättade mannen under rättegången i Gotlands tingsrätt i går.
I början av 2004 skaffade bolaget ett nytt datasystem som bland annat användes för regelbundna redovisningar av lagrets storlek.
- Varje månad inventerade platschefen lagret. Varje produkt matades in i systemet och gavs ett pris. Men jag såg differenser i redovisningen. Vissa månader kunde jag förklara dem med att vi köpt in för mycket material eller att sjukfrånvaron varit hög, men det fanns differenser jag inte visste var de kom ifrån, berättade den åtalade.
Vågade inte berätta
Enligt platschefen stämde underlaget som lämnades till 56-åringen, som i sin tur inte vågade tala med bolagets vd Kristian Eriksson om problemen med redovisningen.
I stället började han att mörka underskotten genom att ändra priserna på varorna i datasystemet så att lagret fick ett högre värde. Manipuleringarna gjordes vid ett 10-tal tillfällen.
Saknade utbildning
56-åringen saknade ekonomisk utbildning och hade aldrig jobbat med bokföring tidigare.
- Jag hade ingen att bolla med. Jag kunde inte stå för siffrorna och valde en utväg som var helt tokig. Jag mådde väldigt dåligt av det och hade inte orken att ta mig ur, berättade han för tingsrätten.
Hur mycket mannen skrev upp lagrets värde med är inte klarlagt, men enligt åklagaren handlar det om minst tre miljoner kronor.
I höstas fattade vd:n Kristian Eriksson misstankar om att allt inte stod rätt till vid snickeriet.
- Vi hade skaffat nya maskiner och system för att öka effektiviteten, ändå gick vi back. Jag ifrågasatte varför vi hade enorma summor i lagret. Då upptäckte vi att det fanns siffror som inte stämde, berättade Kristian Eriksson.
Efter en noggrann inventering valde han i vintras att polisanmäla 56-åringen. Mannen varslades liksom flera andra om uppsägning på grund av arbetsbrist.
Okunnighet och dumhet
Thomas Langrot, vice chefsåklagare vid ekobrottsmyndigheten i Stockholm, konstaterade att den åtalade inte agerat i eget vinstsyfte:
- Snarare av okunnighet och dumhet. Han visste att uppgifterna han lämnade var felaktiga, men var likgiltig inför det.
Helen Ahlsten, mannens advokat, sade att hennes klient agerat under psykisk stress.
- Han fick arbetsuppgifter han inte var mogen för. Det krävs mod att sätta ner foten. Han kände skam och ensamhet men var sedan rakryggad och tog på sig ansvaret utan att skylla på någon annan, sade Helen Ahlsten.
Åklagaren begärde att domstolen ska döma 56-åringen till villkorlig dom samt kraftiga dagsböter.
Domen meddelas 16 september.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!