– Det viktiga är inriktningen, inte sifferförslagen, säger Lars Thomsson (C).
När Centern idag presenterar sin skuggbudget är företagsklimatet den enskilt viktigaste frågan. Det behövs mer tillväxt, fler jobb och en ökad befolkning, vilket i sin tur ger ökade intäkter. Ett bättre företagsklimat är lösningen på regionens ekonomiska problem.
– Vi måste växa i takt med övriga Sverige. Om vi hade samma tillväxt skulle vi ha 100 miljoner mer i intäkter varje år, säger Lars Thomsson.
Företagsklimatet rankas varje år och 2011 tog Gotland ett bra steg uppåt.
– Sedan dess har det bara gått bakåt, det tyder väl på att vi är på väg åt fel håll?
En linje
För att råda bot på den negativa trenden kommer Centern nu att bjuda in samtliga partier till diskussion för att ta fram en gemensam linje för hur regionen ska driva företagsfrågorna, oavsett politisk majoritet. Förlagan är Timrå där Centern och Socialdemokraterna tog fram en plan med tre tydliga mål som man sedan jobbat efter i tio år, oavsett maktskifte.
– Vi kan inte byta linje vart fjärde år, det fungerar inte, säger Lars Thomsson.
Han är exempelvis kritisk till att sittande majoritet tog bort utmaningsrätten och att man tagit tillbaka driften av äldreboendet Pjäsen. Det är sådana omsvängningar som påverkar företagsklimatet negativt, menar han.
Hur detaljerad ska den här inriktningsförklaringen vara?
– Först måste man förstå vad det är som skapar ett bra företagsklimat. Mycket handlar om långsiktighet. Det ska vara på en ganska övergripande nivå och regionstyrelsen måste gå i bräschen. Vad det sedan ska innehålla får vi diskutera fram tillsammans med näringslivet.
Han föreställer sig en grupp med två representanter från varje fullmäktigeparti.
– Jag ska gå direkt upp till Åke Svensson nu med en inbjudan. Han är den som har mest i almanackan.
Vatten och avlopp
Centern vill med sitt budgetalternativ, förutom tillväxten, även lyfta fram landsbygdsutvecklingen, miljö och klimat, samt utbildning. Bland annat vill man öka investeringsbudgeten för vatten och avlopp från 40 till 60 miljoner kronor, eftersom VA är det som i praktiken begränsar utvecklingen på ön. Man vill också att Burgsvik, Östergarnslandet och Fårösund prioriteras för att underlätta för skolutvecklingen på dessa orter.
– Det är de som har svårast att klara sin utveckling. De ligger längst från stan och har svårast pendlingsförhållanden, säger Lars Thomsson.