"Jag räknade inte med att alla skulle klara sig"
Först när jag hade tagit sista andetaget ur lufttuben lyckades jag ta mig ut ur helikoptern. Två sekunder senare kom jag upp ur vattnet och hamnade mitt ibland de andra. En sådan här lufttub är väl investerade pengar när man hamnar under vatten!
Foto:
Så berättar Calle Tengblad, pilot på räddningshelikoptern som havererade i Gryts skärgård natten till söndagen. Den lilla luftflaskan som rymmer luft för 15-20 andetag räddade livet på honom.
Sent i går eftermiddag hölls en presskonferens där två ur besättningen på fem deltog tillsammans med företrädare för haverikommissionen, flygvapnet och Norrlandsflyg, som äger helikoptern av typen Sikorsky 76.
Vid presskonferensen deltog piloten Calle Tengblad och ytbärgaren Patrik Nilsson och berättade hur det var att hamna i havet med helikoptern, ta sig ut ur den och sedan försöka simmande ta sig iland och vänta på räddning.
Haveriet inträffade i Gryts skärgård utanför Östergötland, strax norr om Häradsskärs fyr. Man skulle hämta en hjärtsjuk patient som bodde på en av öarna. Anflygningen för att ta ombord patienten genomfördes normalt, berättar piloten Calle Tengblad.
När vi trodde vi var på 100 fot över havet så träffade vi vattenytan. Varför det blev så vet jag inte. Vi blev inte bländade av ljuset från fyren, men kanske att vi blev påverkade av det ändå. Någon form av villa, som vi brukar säga, blev det.
<span class=MR>Ett kolsvart hav</span>
Man tror att man har ett flygläge. Men det är kolsvart runt omkring och vi hade kanske också lite halvtaskiga siktförhållanden. Jag visste dock att vi hade fyren 1,5 kilometer bort, så vi visste exakt var vi var. Jag blev inte rädd någon gång, men jag blev överraskad. Det fanns ingen förvarning, fortsätter Calle Tengblad. Men det blev heller ingen våldsam smäll. Förmodligen hade vi haft låg fart framåt. Men sedan kom vattnet omedelbart in i helikoptern. Vi hade ju tränat detta i bassäng med helikoptermodul. Samtliga ombord hade det, även narkossköterskan.
Alla hade alltså utbildning för att klara av en nödsituation. Alla hade också en liten lufttub som man kan ta 15-20 andetag ur. Alla hade överlevnadsdräkter och flytvästar och det fanns en enmansflotte, som man fick med sig ut ur helikoptern.
När man slog i vattnet så började helikoptern omedelbart att rulla runt för att sedan sjunka. Alla lyckades ta sig ut snabbt. Utom piloten Calle Tengblad, som inte fick upp dörren på en gång.
<span class=MR>Allt snurrade runt</span>
Man blir ju desorienterad när det snurrar runt och får lite panik när vattnet sprutar rakt i ansiktet. Först när jag hade tagit det sista andetaget med luft ur lufttuben lyckades jag ta mig ut ur helikoptern. Ett par sekunder senare kom jag upp ur vattnet och hamnade då mitt ibland de andra, berättar Calle Tengblad.
Vi fick med oss en enmansflotte, som Calle fick vara på medan vi andra hängde runt den. Calle var ju lite medtagen eftersom han blev kvar lite längre än vi andra, säger ytbärgaren Patrik Nilsson.
I början när vi låg där i vattnet så började vi med lite professionellt snack. Vi fick i gång nödsändaren som att man skulle hitta oss. sedan handlade det mest om att se till att alla hade humöret upp och att vi höll ihop. Vi hade ett öga på varann, så att alla var på samma ställe, berättar Patrik Nilsson.
I en timmas tid låg de fem i havet i den kolsvarta natten. Men man hade ljusskenet från fyren på Häradsskär som riktmärke och efter någon halvtimma kunde man ana konturer av det man trodde var land och började då simma åt det hållet. Till slut nådde man fram till en lite större kobbe, som man tog sig upp på för att sedan vänta på räddningen.
<span class=MR>Kallt i vattnet</span>
Vi kunde ju räkna ut vilka som skulle kunna rädda oss och det blev som väntat en helikopter från Berga. Vi kunde också räkna ut vilken tid det kunde ta. Men det var aldrig några tveksamheter om att vi skulle komma hem. Men det var kallt! säger Patrik Nilsson.
Efter att ha blivit upplockade av räddningshelikoptern Helge 90 från Berga flögs de fem i besättningen från den havererade räddningshelikoptern till Visby lasarett för observation. Under gårdagen kunde de lämna sjukhuset.
Efter välbehövlig sömn och vila har de så fått stöd och samtal och de har pratat med företrädare för haverikommissionen och för Norrlandsflyg, som är deras arbetsgivare. för besättningen väntar nu en vecka utan flygning. På måndag nästa vecka är det en återsamling och sedan är målsättningen att man så snart som möjligt ska försöka komma i gång igen. Sent i går kväll eller under natten till i dag anlände till Visby en ersättningshelikopter för sjöräddningen.
Jag vill tacka alla som har varit inblandade i vår räddning, sjukhuset i visby, Berga-helikoptern för skjuts, sjöräddningen, Norrlandsflyg och Alf Ingesson-Thor från flygvapnet för debriefingen, säger Calle Tengblad.
En livräddande flaska. Den lilla tuben med syre som var och en i besättningen hade, bidrog starkt till att alla klarade livet. Inte minst piloten Calle Tengblad (till höger). Här tillsammans med ytbärgaren Patrik Nilsson. Bakom dem syns ett foto av en helikopter av den typ som räddade dem.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!