"Jag har allt i samma värld"

Eva Wiberg älskar att jobba. Och hon vill vara nära sin familj.För att få en helhet i sitt liv började hon jobba hemma.Hon startade ett hembageri

GARAGEBAGERI. Många arbetstimmar blir det för Eva Wiberg i bageriet hemma i garaget.

GARAGEBAGERI. Många arbetstimmar blir det för Eva Wiberg i bageriet hemma i garaget.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2009-09-28 04:00

- Här har jag allt i samma värld, säger hon med ett leende.

Klockan är halv elva på förmiddagen och Eva Wiberg har nyss avslutat sitt arbetspass när GT kommer på besök.
Dottern Stella, 5 år, har valt att inte gå till dagis den här dagen, och hon sitter nu och myser med sin mamma i soffan.
Det är så här Eva Wiberg vill ha det. En tillvaro där barn, familj och jobb går hand i hand.
- Det var när jag skulle ut och jobba igen efter jag varit barnledig med Stella jag kände att jag måste hitta en annan lösning. Att försvinna iväg varje morgon till en helt annan tillvaro kändes så fel. Jag ville inte släppa familjen, jag ville ha min arbetsplats här. Jag vill finnas tillgänglig för mina barn närhelst de behöver mig, säger hon.

Stort matintresse
Någon mer anställning blev det inte för Eva Wiberg. Hon startade eget företag i stället, byggde om garaget och blev bagare.
- Nu är brödet mitt levebröd, skrattar hon.
Mat har alltid varit ett stort intresse och först tänkte hon nischa in sig på syrade grönsaker.
- Men den marknaden är så försvinnande liten. Hälsokostbutiken jag försökte sälja in idén till föreslog surbröd i stället, där visste de att det fanns en efterfrågan. Det var så jag kom att bli surbrödsbagare, säger hon.
Garaget byggdes om. Ugn, baktråg och diskbänk installerades och utrymme skapades för förråd av mjölsäckar och andra tillbehör.
Och så började Eva experimentera fram olika brödsorter. Med surdeg som bas och med enbart kravodlat Gotlandsmjöl. Mattekunskaperna kom väl till pass, liksom hennes ingenjörsbakgrund.
- Brödbak är kemi på hög nivå. Jag har experimenterat och räknat fram alla mina recept själv, säger hon.

Dinkelråg med blåbär
Hon bjuder på fika i trädgården där sommarvärmen dröjer kvar trots att vi är inne i mitten av september. På brödfatet har hon lagt fram smakprov på fyra olika bröd. Det är dinkelråg med blåbär och med valnöt, surdegsfralla och knäckebröd bakat på grov råg.
- Surdegen gör att kroppen kan ta till sig magnesium, järn och andra viktiga mineraler som finns i all säd. Bakar man på vanlig jäst går vi miste om mycket av mineralerna i mjölet, berättar hon.

60 timmar i veckan
Arbetsdagen börjar tidigt för Eva Wiberg, tre dagar i vecka redan före klockan fyra.
- Då packar jag brödet jag bakat kvällen innan. Och det vita brödet som måste jäsa i nio timmar sätter jag in i ugnen och bakar under tiden, berättar hon.
Vid sjutiden har hon bilen färdigpackad och då blir det en stund med familjen innan hon skjutsar John, 8 år, till skolan och Stella, 5 år till dagis.
- Om hon vill, det avgör hon själv, inflikar hon. De dagar hon valt dagis brukar jag sova en stund när leveranserna är klara efter tio. Annars är vi tillsammans hon och jag.
På eftermiddagen och kvällen ska nya degar sättas och bröd bakas. Surbröd som sedan får ligga och svalna över natten.
Blir det inte väldigt långa arbetsdagar?
- Jo, mycket jobb blir det. 60 timmar i veckan, minst. Det rusar lätt iväg när det går bra. Jag blir ju så glad när folk tycker om och vill ha mitt bröd. Men vi har bestämt att en dag i veckan ska vara helt arbetsfri. Lördagarna är den lediga dagen i vår familj, säger Eva Wiberg.
Då festar man genom att gå till affären och köpa färska frallor till frukosten, avslöjar hon!
Eftersom jobbet finns hemma tycker hon inte det gör så mycket att antalet arbetstimmar blir många.
- Jag går upp med glädje varje morgon även när jag måste starta redan klockan fyra. Det är häftigt att smyga över gården och in i bageriet när solen ännu inte gått upp. Att kunna gå till jobbet fast man är hemma, säger hon.

En fungerande helhet
Och hon säger att hon blir lycklig av sina degar.
- Degar är inte lika provocerande som datorer och skrivare, säger hon.
Men viktigast av allt är ändå livskvalitén. Hon tycker att hon fått ihop de olika delarna av sitt liv i en fungerande helhet.
- För mig är närheten till barnen och familjen viktigare än något annat. Jag vill inte missa något för att jag inte var där, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om